ContractenrechtOndernemingsrecht

Bedrijfsopvolgingsregeling

By 27 december 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

Degenen die door een erfenis of schenking een bepaald ondernemingsvermogen krijgen, moeten normaliter erf- of schenkbelasting betalen. De Bedrijfsopvolgingsregeling kent echter een vrijstelling toe aan degenen die een bepaald ondernemingsvermogen erven of geschonken krijgen en die de onderneming voortzetten. In een dergelijke situatie hoeft men onder bepaalde voorwaarden minder of zelfs geen erf- of schenkbelasting te betalen.

Voorwaarden bedrijfsopvolgingsregeling

Er bestaat een aantal voorwaarden om de bedrijfsopvolgingsregeling te kunnen toepassen. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat degene die de onderneming voortzet, dit gedurende minimaal vijf jaren dient te doen. Ook moet de onderneming minimaal vijf jaar blijven drijven. Hiernaast moet de onderneming een zogenoemde ‘objectieve’ onderneming zijn: de onderneming dient zich hoofdzakelijk bezig te houden met ondernemingsactiviteiten.

Vrijstelling bedrijfsopvolgingsregeling

Hoeveel vrijstelling degene die de onderneming voortzet precies krijgt, is afhankelijk van de waarde van de onderneming.

Bedrijfsopvolgingsregeling niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel

Naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank Breda is er discussie ontstaan of de bedrijfsopvolgingsregeling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. De Hoge Raad heeft op 22 november 2013 geoordeeld dat de bedrijfsopvolgingsregeling niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Met name voor familiebedrijven is deze uitspraak van de Hoge Raad zeer relevant.

27-12-2013