AllesHuurrecht

Bemiddelingskosten bij huur terugvorderen?

By 30 oktober 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Huurrecht

De Hoge Raad heeft eerder deze maand bepaald dat verhuurmakelaars die voor zowel de verhuurder als de huurder werken, geen bemiddelingskosten bij de (particuliere) huurder in rekening mogen brengen.

Hoge Raad

Er heerste veel verdeeldheid voor deze uitspraak of deze makelaars bemiddelingskosten in rekening mochten brengen bij de particuliere huurders. In principe mag deze makelaar geen “twee heren dienen” en mag hij geen kosten bij de huurder in rekening brengen. Hiermee heeft de Hoge Raad veel duidelijkheid gecreëerd.

Bemiddelingskosten bij huur terugvorderen?

Voor particuliere huurders ligt de weg open om bemiddelingskosten terug te vorderen. Deze situatie speelt echter niet als de makelaar alleen voor de huurder optreedt. Van dienen van twee heren is dan geen sprake.

Uitzondering bemiddelingskosten

Er geldt echter wel een uitzondering. Als de beheerder van de website waar de verhuuradvertentie op staat, bewijst dat deze website alleen als “elektronisch prikbord” functioneert, dan mogen wel bemiddelingskosten in rekening gebracht worden bij de huurder. Dan moet het voor de huurder wel mogelijk zijn om direct met de verhuurder in contact te kunnen treden zonder bemiddeling van de makelaar.

De uitspraak van de Hoge Raad is hier te raadplegen.

Vragen?

 

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

30-10-2015