Veel gestelde vragen (FAQ)

Arbeidsrecht

Staan jullie alleen werkgevers of ook werknemers bij?

Onze dienstverlening is gericht op werkgevers, ondernemers en ondernemingen. Maar dat betekent niet dat wij nooit werknemers en andere particulieren bij staan. Dat staan wij wel als een werknemer of particulier daarom verzoekt en graag onze bijstand wenst te genieten en wij de betreffende kwestie bij ons passend vinden. Maar het is niet iets waar wij op adverteren.

Verzorgen jullie cursussen over het arbeidsrecht?

Ja, zeker! Wij delen graag onze kennis en ervaring over allerlei onderwerpen op het gebied van het arbeidsrecht en het commercieel contractenrecht. De basiscursussen zijn specifiek gericht op HR-medewerkers, leidinggevenden en/of managers die al een beetje juridische kennis hebben maar graag veel meer te weten willen komen. De basiscursus is echter zo ingericht dat ook personeel zonder juridische kennis de cursus kan volgen. Niet alleen wordt de kennis van de medewerkers van uw organisatie hiermee vergroot, het voorkomt ook allerlei externe kosten en risico’s. Kijkt u eens op deze pagina: cursussen Legal8. Dan zult u ook lezen dat wij cursussen aanbieden met een leuke, interessante Legal quiz!

Wat is een beëindiging met wederzijds goedvinden?

Van beëindiging met wederzijds goedvinden is sprake wanneer werkgever en werknemer samen afspreken de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Overigens mag de werkgever er niet te snel van uitgaan dat de werknemer met de beëindiging instemt. Het is daarom raadzaam om een aantal zaken goed vast te leggen in een beëindigingsovereenkomst. Wij kunnen deze voor u opstellen. In de praktijk wordt dit ook wel een vaststellingsovereenkomst of VSO genoemd. Overigens beoordelen wij ook VSO’s voor werknemers die daarmee geconfronteerd worden. Neem gerust contact met ons op.

Behandelen jullie het hele arbeidsrecht?

Ondanks dat wij vele onderwerpen op het gebied van het arbeidsrecht behandelen, ‘doen wij niet alles’. Wij houden ons in beginsel niet bezig met het collectief ontslagrecht (meer dan 20 personeelsleden) en met uitkeringen aan de werknemerszijde.

Met de volgende onderwerpen houden wij ons dagelijks of in ieder geval wekelijks bezig:
– aangaan en beëindiging van arbeidsovereenkomsten;
– soorten arbeidsrelaties;
– ontslag van personeel;
– ziekte en re-integratie van personeel;
– beoordeling en functioneren;
– arbeidsreglementen en personeelshandboeken;
– procederen op het gebied van het arbeidsrecht.

Wat voor soort arbeidszaken hebben jullie gedaan?

Wij hebben allerlei soorten arbeidszaken gedaan en dat doen we nog steeds. Buiten de rechter doen wij enorm veel soorten zaken. De zaken die daadwerkelijk voor de rechter komen, betreffen meestal ontslagzaken waarin wij vaak de werkgever bijstaan. Denk aan ontslag op staande voet of een ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van verwijtbaar handelen of disfunctioneren.

De afgelopen jaren hebben wij met name ontslag op staande voet zaken gedaan en ontbindingen van arbeidsovereenkomsten bij de kantonrechter. Maar aangezien veel arbeidsgeschillen worden ‘opgelost’ door het sluiten van een vaststellingsovereenkomst (VSO) komen de meeste zaken niet voor de rechter. Met betrekking tot werknemers hebben wij met name vaststellingsovereenkomsten gecontroleerd en aangepast en desgewenst de onderhandeling over het ontslag verricht.

Houden jullie je ook bezig met privacy en de AVG?

Ja, zeker. Privacy en daarmee de AVG is een belangrijk onderwerp binnen het arbeidsrecht en overigens ook binnen het algemeen contractenrecht. Wij hebben ons jaren geleden verdiept in het onderwerp privacy en houden onze kennis steeds adequaat bij. Vragen over privacy en het arbeidsrecht of contracten kunt u gewoon aan ons stellen. Wij zijn u graag van dienst.

Ik heb een rechtsbijstandverzekering. Kan ik toch met julle in zee?

Ook indien u een rechtsbijstandverzekering heeft kunt u met ons in zee. Dat is geen enkel probleem. Wel kan het zo zijn dat u naast onze kosten dan ook uw premie voor de rechtsbijstand betaalt.

Hiernaast heeft u recht op een vrije advocaatkeuze bij procedures. U bent dus niet verplicht om een medewerker van de rechtsbijstandverzekering voor u te laten werken. U mag zelf een advocaat naar keuze kiezen, ook iemand die dus niet bij de rechtsbijstandverzekeraar werkt. Zo kunt u bijvoorbeeld voor ons kiezen. Wilt u de kosten vergoed krijgen, dan is het zaak de voorwaarden goed te lezen en om toestemming van uw verzekeraar te vragen om ons in te schakelen. Doorgaans is dit een formaliteit, maar het is verstandig om te doen.

Ondernemingen

Wat houdt het Legal8 juridisch abonnement precies in?

Met een juridisch abonnement kunt u Legal8 altijd zonder extra kosten bellen wanneer u een juridische vraag of een juridische kwestie heeft, die (doorgaans) binnen een kwartier telefonisch te beantwoorden is. Deze service is met name bedoeld om juridische valkuilen in een vroegtijdig stadium te onderkennen, zonder dat dat u extra geld kost voor juridisch advies. Hiernaast is het ook fijn om te kunnen schakelen zonder dat de ‘meter’ direct gaat lopen. Veel van onze cliënten geven dit als groot voordeel aan.

Mocht een zaak zich niet lenen voor telefonisch advies, dan wordt de zaak tegen een verlaagd tarief behandeld. Alle werkzaamheden in die zaak worden dan met maar liefst 20% korting gefactureerd. Als het om een grote zaak gaat, scheelt dit behoorlijk in uw kosten.

Wat voor soort ondernemingen staan jullie bij?

Wij staan allerlei soorten ondernemingen bij. Onze meeste cliënten zijn Mkb-bedrijven met een personeelsbestand van tussen de 10 en 100 werknemers. Maar wij staan ook grotere bedrijven bij en ook kleine ondernemers zoals Zzp’ers of kleine eenmanszaken.

Onze cliënten zijn actief in uiteenlopende sectoren. Zo staan wij ICT-dienstverleners en bedrijven in de retail- en foodindustrie bij, maar ook (grote) transportondernemingen, bouwbedrijven en zorgverleners. En ook Zzp’ers en kleine eenmanszaken zijn bij ons aan het juiste adres.

In principe staan wij alleen Nederlandse organisaties en personen bij. Wel is het zo dat een aantal van onze cliënten een buitenlandse (zuster)vestiging hebben waar wij regelmatig contact of overleg mee onderhouden. Dit geschiedt dan in de Nederlandse of Engelse taal. Maar onze core business betreft Nederlandse ondernemers en ondernemingen.

Adviseren jullie ook over bedrijfsovernames?

Ja, zeker. Het kopen of verkopen van een bedrijf is doorgaans een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Deskundige bijstand is hierbij absoluut geen overbodige luxe. Vaak bestaat een professioneel adviesteam uit meerdere professionals en meerdere disciplines zoals een accountant, financieel of fiscaal adviseur en een (ondernemings)advocaat. Wij kunnen u desgewenst adviseren tezamen met een accountant en een financieel expert.

Wij hebben ervaring met overnames van kleine ondernemingen zoals een eenmanszaak, maar ook met overnames van grotere ondernemingen waarbij intensieve onderhandelingen gevoerd moeten worden. Wij kunnen u zowel met betrekking tot aandelentransacties als activa-/passivatransacties adviseren.

Ik wil mogelijk met jullie in zee. Kan ik een keer langskomen?

Ja, natuurlijk. Als u een ondernemer of onderneming bent en u zoekt juridische bijstand dan kunt u altijd een afspraak bij ons op kantoor in Houten maken. In principe is de eerste afspraak kosteloos. Kom dus vooral langs op de koffie. U kunt uw auto gratis parkeren op de parkeerplaatsen met de bordjes “Legal8”.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een eerste gesprek online te houden bijvoorbeeld middels Teams, Skype of Google Meet. Dit is voor ons geen enkel probleem. Ook dit eerste gesprek is in principe kosteloos. Het is op deze digitale manier wel lastig om u koffie te schenken…

Uiteraard kunnen wij op uw verzoek ook bij u langskomen. Dan kunnen wij echter wel reiskosten doorbelasten.

In een eerste gesprek kunnen wij kennis met elkaar maken en kunnen wij toelichten wat wij precies doen en voor u kunnen betekenen. Ook kunnen wij onze voorwaarden en tarieven benoemen en toelichten zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Kunnen jullie ook beveiligd e-mailen?

Absoluut. Ons kantoor maakt gebruik van het programma Zivver waarmee informatie en bestanden veilig verstuurd kunnen worden.

Als een mailbericht via Zivver wordt verstuurd, dan versleutelt het systeem dit bericht. Het bericht en eventuele bijlage(n) worden op een veilige server bewaard. Als ontvanger ontvangt u een bericht dat er een e-mail voor u klaar staat. U kunt de e-mail van de Zivver server ophalen, maar u moet zich daarbij identificeren met een code. Dit maakt dat niemand anders dan u toegang heeft tot het bericht.

Gaan jullie vertrouwelijk om met gegevens?

Zeker weten! Overigens zijn advocaten zelfs wettelijk verplicht tot geheimhouding. Wij gaan dus zorgvuldig en vertrouwelijk om met uw gegevens en met informatie die u met ons deelt. Dit staat ook beschreven in ons privacyreglement in de footer van deze website.

Brengen jullie naast het uurtarief nog andere kosten in rekening?

Wij brengen naast ons uurtarief geen kantoorkosten of aanvullende standaardkosten in rekening. Waar veel advocatenkantoren wel kantoorkosten rekenen doen wij dat dus niet!

Wat wel voorkomt, met name in situaties van spoed, is dat wij extra kosten rekenen. Dan moeten wij immers ander werk aan de kant leggen en met spoed tijd voor u vrij maken. Dit doen wij echter alleen met uw goedkeuring.

Hiernaast kunnen bepaalde additionele kosten doorbelast worden, kosten die wij in rekening krijgen van organisaties die wij namens u ‘inschakelen’. Dit betreft voornamelijk een deurwaarder en de rechtbank (zogenoemde griffiekosten).

Contracten en incasso

Over wat voor soort contracten adviseren jullie?

Wij adviseren en procederen met betrekking tot een breed scala aan soorten contracten. Hoofdzakelijk gaat het om contracten tussen bedrijven: commerciële contracten. Denk aan samenwerkingsovereenkomsten tussen twee bedrijven of een overeenkomst van opdracht. Wij stellen contracten op en passen bestaande contracten aan. Hiernaast procederen wij over geschillen met betrekking tot contracten. Heeft u een vraag over een zakelijk contract? Leg het vooral aan ons voor.

Ben ik verplicht om gebruik te maken van algemene voorwaarden?

Het is niet verplicht, maar wel verstandig gebruik te maken van algemene voorwaarden. Voordat algemene voorwaarden van toepassing zijn, moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Wij adviseren u graag.

Mag Legal8 op basis van no cure no pay werken?

Het antwoord is dat wij op basis van no cure no pay mogen werken met betrekking tot reguliere incasso’s in het buitengerechtelijke traject. Het gerechtelijk traject is op basis van het uurtarief, mocht het zover komen. In veruit de meeste gevallen krijgt u echter al betaald in het buitengerechtelijke traject en kost onze dienstverlening u dus doorgaans helemaal niets!

Wat betekent no cure no pay incasso bij Legal8?

In onze voorwaarden, website  en onze opdrachtbevestiging staat duidelijk hoe ons no cure no pay traject in zijn werk gaat en wanneer wij wel en niet betaald krijgen. U kunt er bij ons van uitgaan dat no cure no pay ook écht no cure no pay is. U betaalt helemaal niets als wij niets incasseren. Echte no cure no pay dus.

Is Legal8 een incassobureau?

Nee, wij zijn advocaten. Daar zit een groot verschil tussen. Iedereen kan namelijk een incassobureau starten. Daar is geen diploma voor nodig. Het starten van een advocatenkantoor kan niet zomaar: daarvoor gelden strenge eisen. Wij zijn ‘meesters in de rechten’. Niet alleen hebben wij veel incasso ervaring, wij zijn in tegenstelling tot een regulier incassobureau ook deskundig als het aankomt op een gerechtelijke procedure, het leggen van beslag en het aanvragen van een faillissement. Hiernaast zijn wij in staat juridisch te reageren op alle verweren van uw debiteur. Wij hebben dus juridisch verstand van zaken.

Wat zijn de incassokosten?

Wanneer uw klant een rekening niet betaalt, dan mag u kosten bij uw klant (de debiteur) in rekening brengen om het openstaande bedrag betaald te krijgen. Als een incassobureau wordt ingeschakeld, dan zal het incassobureau deze kosten in rekening brengen bij de debiteur. Wij zijn weliswaar geen incassobureau, maar incasso advocaten, maar ook wij brengen de wettelijke incassokosten bij uw debiteur in rekening.

Daniel Burgers heeft enige tijd geleden een interessante publicatie over dit onderwerp geschreven. U kunt de publicatie vinden door te klikken op de volgende link: Daniel.

Voeren jullie alle soorten incasso's uit?

Nee, wij voeren alleen zakelijke incasso’s uit. Hiermee bedoelen wij incasso’s met vorderingen op een bedrijf. Uw debiteur is dus een bedrijf. Wij behandelen dus geen incasso’s op particulieren.

Worden de meeste incasso's via Legal8 betaald?

Absoluut! In veruit de meeste gevallen incasseren wij de volledige vordering (> 90%). In sommige gevallen, om uiteenlopende redenen, incasseren wij een gedeelte van de vordering en in uitzonderingsgevallen incasseren wij niets. Onthoud in dat laatste geval dat het u ook niets kost (no cure no pay!).

Is Legal8 hetzelde als Collect8?

Legal8 is inderdaad hetzelfde als Collect8. Legal8 en Collect8 zijn hetzelfde bedrijf. De incasso’s worden in principe onder de naam Collect8 uitgevoerd.

Wat betekent incasso's van A tot Z?

Hiermee bedoelen wij dat wij, in tegenstelling tot reguliere incassobureaus, alle vorderingen bij de rechter kunnen behandelen. Incassobureaus kunnen slechts tot € 25.000,- procederen en in hoger beroep kunnen zij u voor geen enkele vordering bijstaan. Wij kunnen alle vorderingen bij alle rechtbanken én in hoger beroep voor u behandelen. Incasso van A tot Z!

Contact Legal8

U kunt geheel vrijblijvend contact opnemen. Zowel Legal8 B.V. als Legal8 Advocatuur zijn gevestigd in Houten, maar zijn beide landelijk werkzaam.

Daniel Burgers is woonachtig in Ermelo en staat ook ondernemers in die regio bij.