Alles

Bent u al klaar voor de werkkostenregeling?

By 22 oktober 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_151847789

Met de invoering van de werkkostenregeling veranderen de regels met betrekking tot vergoedingen en verstrekkingen die aan het personeel gegeven worden ingrijpend. Vanaf 2015 (1 januari 2015) is deze werkkostenregeling verplicht voor alle werkgevers. Lees hiervoor onder meer onze eerdere blog van begin dit jaar.

De werkkostenregeling wordt dus verplicht voor alle werkgevers. Bent u al klaar voor de werkkostenregeling?

De werkkostenregeling in het kort

In het kort houdt de werkkostenregeling in dat werkgevers tot een maximum van 1,4% (in 2013 was dit 1,5%) van de totale loonsom belastingvrij vergoedingen mogen verstrekken aan hun personeel. Denk bij vergoedingen aan bijvoorbeeld aan een kerstpakket of een fiets van de zaak. Wordt dit bedrag overschreden, dan betaalt de werkgever over het meerdere een eindheffing van 80%. Overigens is onlangs de vrije ruimte verlaagd van 1,5% naar 1,2%.

Werkkostenregeling vrijstellingen

Binnen de werkkostenregeling zal voor een aantal vergoedingen een vrijstelling gelden. De werkkostenregeling meldt als vrijstellingen onder andere: reiskosten (tot maximaal € 0,19 per kilometer), kosten voor cursussen en congressen, vakliteratuur en dergelijke voor het onderhouden en verbeteren van de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het werk, maaltijden bij overwerk en dienstreizen.

Terzake voorzieningen die geheel of gedeeltelijk op de werkplek worden gebruikt, geldt een nihilwaardering. Dit betekent dat deze voorzieningen weliswaar binnen de 1,4% forfait vallen, maar desondanks geheel of gedeeltelijk onbelast aan werknemers kunnen worden gegeven. Denk hierbij aan bureaustoelen en computers op de werkplek alsmede aan een ter beschikking gestelde mobiele telefoon/smartphone (indien deze meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt).

Juridisch advies over de werkkostenregeling

Aangezien de werkkostenregeling voor u als werkgever / ondernemer van belang is, raden wij u aan u terzake juridisch te laten informeren en adviseren. Wij kunnen op uw verzoek een werkkostenregeling scan verrichten, zodat u duidelijkheid verkrijgt over de werkkostenregeling. Om nare verrassingen te voorkomen, kan het zijn dat u aanpassingen in de arbeidsvoorwaarden moet doorvoeren. Wij kunnen inzichtelijk maken welke vergoedingen en verstrekkingen u momenteel onbelast vergoed aan uw personeel en wat dit precies kost. Wij kunnen vervolgens bekijken of de forfaitaire ruimte (de ‘vrije’ ruimte) onder de werkkostenregeling toereikend is.

Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8 Advocatuur en Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

22-10-2014