AllesContractenrechtOndernemingsrecht

Bescherming handelsnaam?

By 5 augustus 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

Een handelsnaam is een naam waaronder een onderneming wordt gedreven en waarmee een onderneming naar buiten treedt. Een onderneming mag meerdere handelsnamen gebruiken. Het handelsnaamrecht wordt geregeld in de Handelsnaamwet en in jurisprudentie. Er worden relatief gezien weinig eisen gesteld aan handelsnamen. Wel moet een handelsnaam onder meer auditief en visueel waarneembaar zijn.

Bescherming handelsnaam

U kunt uw handelsnaam beschermen door de handelsnaam als eerste te gebruiken. Oudere handelsnamen gaan namelijk voor jongere handelsnamen. U dient uw handelsnaam wel als eerste te gebruiken in het economisch verkeer, bijvoorbeeld door uw handelsnaam te vermelden op uw briefpapier, facturen, visitekaartjes, website e.d. Het enkel inschrijven van uw handelsnaam bij de Kamer van Koophandel is dus niet voldoende om bescherming te genieten. Het beschermingsgebied is overigens beperkt. Vaak gaat het om regionale bescherming. Voor vragen over bescherming van een handelsnaam kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Uw concurrent mag niet zomaar uw (oudere) handelsnaam gebruiken. Maar dat uw handelsnaam hetzelfde is als die van een andere onderneming (of veel op elkaar lijken) is nog niet voldoende om daar juridisch tegen op te treden. Er dient ook sprake te zijn van ‘verwarringsgevaar’ tussen beide handelsnamen. Hierbij is het belangrijk of uw onderneming en de andere onderneming in dezelfde branche werkzaam zijn (zijn het concurrenten?). Een bakkerij en een dameskledingwinkel zullen in beginsel niet snel worden verward.

Juridisch advies handelsnaamrecht

Heeft u vragen over het gebruik van handelsnamen of wilt u meer informatie ontvangen over dit onderwerp? Wij zijn u hierbij graag van dienst. U kunt geheel vrijblijvend contact opnemen met een van onze (bedrijfs)juristen.

05-08-2013