AllesContractenrechtOndernemingsrecht

Bitcoin geen geld maar een ruilmiddel!

By 5 juni 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

In een zaak naar aanleiding van handel in Bitcoins oordeelt de rechtbank Overijssel dat deze ‘virtuele munt’ niet beschouwd kan worden als ‘geld’ zoals dat bedoeld wordt in het burgerlijk wetboek. Hoe zit dit nu precies?

Bitcoins?

Bitcoins zijn de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Maar wat zijn bitcoins nu precies? Een bitcoin wordt gebruikt om via het internet betalingen te verrichten. Bitcoins worden ook wel omschreven als ‘elektronisch geld’. Maar is een bitcoin wel echt ‘geld’?

Geld of ruilmiddel?

Op 14 mei jl. besliste de rechtbank Overijssel dat de bitcoin geen wettig betaalmiddel, maar ‘slechts’ een ruilmiddel is. Weliswaar stelt de rechtbank vast dat er op het eerste gezicht wel overeenkomsten zijn tussen geld en de bitcoin, maar er zijn op essentiële punten verschillen die maken dat voor de wet geen sprake is van geld. Hier komt nog bij dat de Minister van Financiën recent in antwoord op schriftelijke kamervragen bevestigd heeft dat de Bitcoin door de Staat niet als wettig betaalmiddel wordt gezien.

De conclusie is dan ook dat de bitcoin niet als geldig betaalmiddel wordt gezien. De bitcoin wordt net als bijvoorbeeld goud en zilver als ruilmiddel gezien. De specifieke bepalingen in het verbintenissenrecht die zien op een verbintenis tot betaling van een geldsom zijn dan ook niet van toepassing op de bitcoin. Mocht u in aanraking komen met overeenkomsten die betrekking hebben op bitcoins, dan is het belangrijk het bovenstaande in acht te nemen!

Juridisch advies bitcoins

Heeft u behoefte aan juridisch advies ten aanzien van het bovenstaande of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

05-06-2014