AllesContractenrechtIncasso

Competentiegrens kantonrechter

By 19 januari 2015 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

Sinds 1 juli 2011 is het mogelijk te procederen bij de kantonrechter voor vorderingen tot een geldelijk belang van € 25.000,-. Voor deze datum was dit een geldelijk belang van maximaal € 5.000,-. Overigens is de kantonrechter in een aantal gevallen altijd bevoegd, ongeacht het geldelijk belang. Dit is het geval bij onder meer arbeidszaken, huurzaken en geschillen over agentuurovereenkomsten. Gaat het om een vordering van meer dan € 25.000,- dan is de kantonrechter niet bevoegd. In dergelijke gevallen dient men zich tot de rechtbank (‘gewone’ rechter) te wenden.

De vraagt rijst of bijvoorbeeld griffiekosten, rente, beslagkosten en andere kosten binnen het geldelijke belang van € 25.000,- vallen en dus meetellen bij de bepaling van de competentiegrens. Welke kosten tellen wel en welke kosten tellen niet mee?

Competentiegrens kantonrechter: welke kosten?

Rente

Binnen het geldelijk belang van € 25.000,- valt – naast de hoofdsom – in ieder geval de rente tot “de dag der dagvaarding”. Blijkt dus dat de vordering inclusief rente tot de dag der dagvaarding meer dan € 25.000,- bedraagt, dan zal de kantonrechter onbevoegd zijn.

Griffie- en beslagkosten

Griffie- en beslagkosten tellen echter niet mee voor het bepalen van de competentiegrens. Onlangs heeft de Rechtbank Noord-Nederland bepaalt dat de beslagkosten niet meetellen bij de bepaling van de competentiegrens. Deze uitspraak is via de volgende link te raadplegen: Rechtspraak.

Kosten betekenen dagvaarding

Ook de kosten voor het betekenen van de dagvaarding (deurwaarderskosten) tellen niet mee voor het bepalen van de competentiegrens.

Incasso

Heeft u vragen met betrekking tot incasso’s? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Onze incassoservice (no cure no pay incasso) wordt verricht door onze incassotak: Collect8. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8/Collect8

info@collect8.nl

info@legal8.nl

19-01-2015