AllesContractenrechtOndernemingsrecht

De maatschap

By 7 september 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Legal8

Wij krijgen wel eens vragen met betrekking tot de maatschap. Wat is een maatschap nu precies? En hoe richt je een maatschap op? Hieronder zullen wij hier nader op ingaan.

De maatschap

Een maatschap is een rechtsvorm waarvoor een ondernemer kan kiezen bij het starten van een onderneming. Vaak wordt hiervan gebruik gemaakt door beroepsbeoefenaars zoals advocaten, fysiotherapeuten en tandartsen. De maatschap treedt met een gezamenlijke naam naar buiten toe. Kenmerken van een maatschap zijn onder andere dat de maten op basis van min of meer gelijkheid samenwerken en dat iedere maat iets inbrengt (denk aan geld, arbeid of bepaalde goederen).

Om geen misverstanden te krijgen, is het verstandig om alle afspraken schriftelijk vast te leggen in een maatschapscontract. Dit is dus geen verplichting, maar wel aanbevelenswaardig. In een maatschapscontract kunt u vastleggen hoe de winstverdeling tussen de maten plaatsvindt en hoe de bevoegdheden worden verdeeld.

Aansprakelijkheid maatschap

In principe gaan de maten alleen voor hunzelf verplichtingen aan. Echter, als zij gezamenlijk beslissen een bepaalde transactie te verrichten, dan zijn de maten allen voor een gelijk deel aansprakelijk. Als het maatschapsvermogen onvoldoende is voor schulden van schuldeisers, dan kunnen deze schuldeisers zich voor een gelijk deel verhalen op het privé vermogen van de maten. Dat kan een groot risico zijn voor de maten.

Heeft u vragen over het bovenstaande? Of wenst u meer informatie over de maatschap? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

07-09-2015