AllesIncasso

De wettelijke incassokosten deel 2

By 2 juli 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Onlangs heeft de Hoge Raad geoordeeld dat incassokosten pas verschuldigd zijn als de debiteur (consument) niet op tijd betaalt, de gevolgen van het uitblijven van betaling kenbaar zijn gemaakt in een aanmaningsbrief en de debiteur daarna veertien dagen de tijd krijgt om alsnog te betalen. Dit is overigens alleen van toepassing bij consumenten.

“Veertien-dagen-brief”

Deze veertien-dagen-brief bij consumenten wordt door de Hoge Raad aangemerkt als een incassohandeling, hetgeen met zich meebrengt dat de schuldenaar (consument) de wettelijke incassokosten verschuldigd is indien hij, nadat de schuldeiser hem de “veertien-dagen-brief” heeft gestuurd, zijn schuld niet binnen veertien dagen voldoet. Daartoe zijn derhalve geen nadere incassohandelingen van schuldeiser vereist. Hiermee geeft de Hoge Raad duidelijkheid op een vraag waar in de praktijk toch enige onduidelijkheid over heerste.

Ten aanzien van consumenten geldt dus dat incassokosten moeten worden betaald als er:

  1. niet op tijd is betaald;
  2. de ‘veertien-dagen-brief’ is verstuurd en is ontvangen, en
  3. daar ook geen betaling op volgt binnen deze 14 dagen.

Deze uitspraak van de Hoge Raad is te raadplegen via de volgende link: Rechtspraak.

Incasso

Heeft u vragen met betrekking tot incasso’s? Neem dan eens contact met ons op.

Heeft u vragen over de hoogte van de wettelijke incassokosten? Neem dan eens een kijkje op ‘Collect8 No cure no pay incasso’ via de volgende link:

Collect8

02-07-2014