AllesOndernemingsrecht

DNB niet aansprakelijk voor schade faillissement DSB Bank

By 4 mei 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Legal8

De Nederlandse Bank (DNB) is niet aansprakelijk voor de schade ontstaan door het faillissement van DSB (DSB ging in 2009 failliet). De curatoren en de gedupeerden van de DSB Bank hadden een zaak tegen DNB aangespannen. Zij vonden dat de DNB als toezichthouder in 2005 geen bankvergunning had mogen verlenen aan DSB Bank.

DNB niet aansprakelijk voor schade faillissement DSB Bank

De rechter oordeelt dus dat DNB niet aansprakelijk is voor de schade door het faillissement van DSB. De ingestelde vorderingen van de curatoren en gedupeerden worden derhalve afgewezen. De rechtbank meldt ter zake onder meer het volgende:

De rechtbank moet toetsen of DNB, bij het verlenen van de vergunning en bij het houden van toezicht op DSB Bank, niet in redelijkheid tot de gemaakte keuzes heeft kunnen komen. Dat is niet gebleken. Uit het feit dat DSB Bank uiteindelijk failliet is gegaan, kan niet worden afgeleid dat DNB fouten heeft gemaakt. DNB kan niet garanderen dat onder toezicht staande banken niet failliet gaan.

Zo is niet gebleken dat DNB al in een eerder stadium had moeten begrijpen dat de cultuur bij DSB meebracht dat een hardere aanpak dan gebruikelijk nodig was. Ook is niet komen vast te staan dat DNB in redelijkheid geen vergunning aan DSB Bank had mogen verlenen of dat zij eerder en/of zwaarder had moeten ingrijpen.

Volgens de rechtbank had DNB niet eerder hoeven in te grijpen en kon DNB in alle redelijkheid de vergunning afgeven. Overigens is niet iedereen in “het juridische land” het hier mee eens. De meningen zijn nogal verdeeld.

Hoger Beroep?

Wat in deze zaak nog belangrijk is om te melden, is dat dit een uitspraak van de rechtbank betreft. Er is dus hoger beroep mogelijk. Of de curatoren en de gedupeerden in hoger beroep gaan, zal moeten worden afgewacht.

Heeft u vragen op het gebied van faillissementsrecht? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8

info@legal8.nl

04-05-2015