AllesFaillissementsrechtOndernemingsrecht

Doorstart na faillissement

By 9 februari 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Legal8 juridisch advies

Het nieuws staat bol van berichten over faillissementen. Vaak wordt ook gesproken over een ‘doorstart na een faillissement‘. Wat is een doorstart precies en hoe werkt een doorstart in de praktijk? En hoe zit het met de schuldeisers? Hieronder zullen wij op deze vragen ingaan.

Als een faillissement eenmaal is uitgesproken, dan kan een bedrijf ophouden te bestaan. De bezittingen zijn verkocht en het geld is onder de schuldeisers verdeeld conform de wettelijke regels. Maar soms houdt een bedrijf niet op met bestaan en is een doorstart mogelijk. De toegewezen curator zal in een dergelijke situatie gaan bekijken of de ‘levensvatbare’ onderdelen van de gefailleerde onderneming verkocht kunnen worden aan een koper en tegen welke prijs.

Schulden na de doorstart

In de praktijk blijven de schulden echter vaak achter bij de gefailleerde onderneming, waardoor schuldeisers zich in beginsel niet kunnen verhalen op de ‘nieuwe’ onderneming (koper). Dat is voor schuldeisers vaak erg verwarrend. Een bekende curator zei hierover eens: “voor schuldeisers kan dit heel verwarrend zijn. Men dient een doorstart meer als een herstart (van een nieuw bedrijf) te zien”. In beginsel is verhaal op de nieuwe partij dus niet mogelijk.

Pre-pack

De afgelopen tijd heeft de zogenoemde ‘pre-pack’ veel aandacht gekregen. Bij de “pre-pack” methode wordt van tevoren door de rechtbank bekend gemaakt wie er in geval van faillissement tot curator zal worden benoemd. Deze methode is overgewaaid vanuit het Verenigd Koninkrijk. Pre-pack is eigenlijk een ‘stille bewindvoering’. De stille bewindvoerder wordt dus aangesteld al voordat een faillissement wordt uitgesproken. Deze pre-pack methode is met name bedoeld om onnodig verlies van kapitaal en banen te voorkomen, waar bij een doorstart vaak wel sprake van is.

Vragen?

Heeft u vragen ten aanzien van het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

09-02-2015