AllesOndernemingsrecht

Eenmanszaak of een BV?

By 20 december 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Als u uw eigen bedrijf wilt opstarten, dient u een keuze uit verschillende rechtsvormen te maken. Veel ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. U kunt echter ook voor een besloten vennootschap kiezen (BV). Wat zijn nu concreet de verschillen tussen beide opties?

Eenmanszaak of BV?

Allereerst heeft de eenmanszaak geen rechtspersoonlijkheid. De eigenaar van de eenmanszaak is dus in privé aansprakelijk voor de schulden van de eenmanszaak. Dit is een groot verschil met de BV. Juridisch gezien wordt er in de eenmanszaak dus geen onderscheid gemaakt tussen uw privé- en zakelijk vermogen. Als eigenaar van een eenmanszaak bent u dus in privé aansprakelijk voor mogelijke schulden. Dit wordt als een nadeel gezien ten opzichte van de BV. Bij de BV wordt namelijk wel een onderscheid gemaakt tussen uw privé- en zakelijk vermogen en bent u als eigenaar in beginsel niet in privé aansprakelijk voor schulden van de BV.

Aan de andere kant heeft de eenmanszaak weer voordelen zoals een gemakkelijke oprichting en bepaalde belastingvoordelen (zoals de zelfstandigenaftrek). Met betrekking tot de oprichting van een BV dient nog vermeld te worden dat dit mede door de invoering van de Flex-BV, eenvoudiger en goedkoper is geworden.

Niet zomaar een keuze maken

Het is belangrijk u goed te laten informeren met betrekking tot de keuze tussen een eenmanszaak en een BV. Wij kunnen alle voor- en nadelen voor u op een rij zetten, zodat u een goede keuze kunt maken. Neem eens vrijblijvend contact met een van onze (bedrijfs)juristen op.

Legal8

088 – 88 3 8888

20-12-2013