AllesFaillissementsrecht

Eigen aangifte faillissement misbruik van recht?

By 27 maart 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Onder bepaalde omstandigheden kan een eigen aangifte faillissement inderdaad misbruik van recht opleveren, ook al is aan de formele vereisten voor het uitspreken van een faillissement voldaan.

Als de betreffende onderneming bijvoorbeeld niet over baten beschikt (geen bezittingen e.d.), dan kan dit tot het oordeel leiden dat de onderneming ontbonden had moeten worden (in plaats van een eigen aangifte faillissement te doen). Een eigen aangifte faillissement kan onder dergelijke omstandigheden leiden tot misbruik van recht.

Een goed voorbeeld hiervan is een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam:

Uitspraak

De rechtbank oordeelt dat er getoetst dient te worden ‘of er (enige) baten aanwezig zijn ter verdeling onder de aanwezige crediteuren’.

Geen baten?

De conclusie uit deze uitspraak is dat indien de onderneming die haar eigen faillissement aanvraagt niet over baten beschikt en daarmee de curator niet betaald kan worden, dit onder omstandigheden misbruik van recht kan opleveren.

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze bedrijfsjuristen.

27-03-2014