AllesContractenrechtOndernemingsrecht

Franchiseovereenkomst wettelijk regelen?

By 8 januari 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_79476640

De franchiseovereenkomst is een onbenoemde overeenkomst. Dat wil zeggen dat deze overeenkomst niet in de wet is geregeld. Tussen de ministers van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken zijn een aantal vragen beantwoord over de verhouding tussen een franchisegever en de franchisenemer en of deze franchiseovereenkomst wettelijk geregeld dient te worden.

Wat is franchise ook al weer?

Met franchise wordt vaak het recht bedoeld dat ‘grotere’ ondernemingen aan (particuliere) ‘kleinere’ ondernemers geven om tegen vergoeding gebruik te maken van onder meer de naam en expertise van die grotere onderneming. De ondernemer maakt dan gebruik van de zogenoemde ‘franchiseformule’.

Franchiseovereenkomst niet wettelijk regelen

De ministers hebben de bovenstaande vraag ontkennend beantwoord. Het is volgens de ministers op dit moment niet wenselijk om deze overeenkomst wettelijk te codificeren. Hetgeen zeker van invloed is geweest, is het feit dat thans een Erecode geldt. Hiernaast is er ook rechtspraak over franchising met daarin een duidelijke lijn. Het is dus volgens de ministers niet nodig deze overeenkomst wettelijk vast te leggen.

Juridisch advies franchise

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen op!

08-01-2014