Ondernemingsrecht

Het kiezen van een bedrijfsnaam

By 20 april 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_97066739

Bij het starten van een onderneming, is het van belang om op de juiste wijze een bedrijfsnaam of handelsnaam te kiezen. U wilt natuurlijk dat mensen uw onderneming herkennen door bijvoorbeeld een ‘pakkende’ handelsnaam te hanteren. Het zou vervelend zijn als u er op een gegeven moment achter komt dat een andere onderneming dezelfde naam hanteert en dit ook nog eens eerder dan u heeft gedaan. Maar men dient met nogal wat zaken rekening te houden.

Is de bedrijfsnaam nog vrij?

Het is mogelijk dat iemand anders – een derde – al dezelfde of in grote mate overeenstemmende naam gebruikt. Hier bestaat het risico dat u inbreuk maakt op die oudere merkrechten of handelsnaamrechten. Die derde kan dan – via een gerechtelijke procedure – het gebruik van die naam door de rechter laten verbieden. Indien u hiermee te maken krijgt, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

Onderzoek

Voordat u een definitieve naam kiest, is het verstandig om te onderzoeken of die naam al bestaat (of dat er overeenstemmende namen zijn). Hierbij is het ook van belang of de bedrijfsactiviteiten van beide ondernemingen vergelijkbaar zijn. Wij zijn u hierbij graag van dienst.

Juridisch advies bedrijfsnaam/handelsnaam

Wij zijn u graag van dienst met het bovenstaande. Mocht u meer informatie wensen over dit onderwerp of andere juridische onderwerpen, dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met een van onze bedrijfsjuristen.

20-04-2014