Huurrecht

Huurprijsindexering achteraf?

By 27 november 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_97066739

Een jaarlijkse huurprijsindexering is in veel huurovereenkomsten voor bedrijfsruimte opgenomen. Een dergelijke indexering is feitelijk niet bedoeld als een huurverhoging, maar als een compensatie voor de inflatie.

Huurprijsindexering ‘vergeten’

Maar wat nu als de verhuurder ‘vergeet’ om de (jaarlijkse) huurprijsindexering (een bepaling die wel in de onderhavige huurovereenkomst is opgenomen) in de huurprijs te verwerken? Mag de verhuurder dan achteraf alsnog deze indexering van de huurprijs op de huurder verhalen?

Deze vraag is beantwoord door het Gerechtshof te Amsterdam (april 2012).

De eerste belangrijke overweging van het Hof is dat het Hof voorop stelt dat de onderhavige huurovereenkomst in een automatische huurprijsindexering voorziet. Omdat de huurovereenkomst vervolgens tussen partijen tot stand is gekomen, stelt het Hof vast dat de huurder deze huurprijsindexering heeft geaccepteerd en derhalve ook bekend was met deze bepaling. Daarna stelt het Hof dat indien de verhuurder geen aanspraak heeft gemaakt op deze huurprijsindexering, dit niets afdoet aan de verschuldigdheid daartoe.

De verhuurder kan aldus achteraf alsnog de ‘vergeten’ huurprijsindexering van de huurder vorderen. Een gegrond beroep op de redelijkheid en billijkheid van de verhuurder zal alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk zijn.

Zowel huurders als verhuurders dienen dus op het bovenstaande bedacht te zijn.

Deze uitspraak van het Hof Amsterdam is te vinden door te klikken op de volgende link:

Gerechtshof Amsterdam, 10 april 2012

Juridisch advies huurrecht

Heeft u vragen over het bovenstaande of heeft u behoefte aan juridisch advies met betrekking tot het huurrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen op via het onderstaande telefoonnummer:

088 – 88 3 88 88

27-11-2013