Alles

In strijd gehandeld met concurrentiebeding?

By 11 september 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_151847789

Zoals wij al eerder geblogd hebben, is een concurrentiebeding een bepaling in een arbeidsovereenkomst. Een concurrentiebeding bevat meestal beperkingen voor de werknemer om na het einde van het dienstverband werkzaam te zijn in concurrerende functies. Verder bevat een concurrentiebeding vaak beperkingen qua tijd (u mag vaak niet binnen 1 of 2 jaar concurrerende werkzaamheden verrichten) en qua plaats (u mag bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode niet hetzelfde werk doen binnen een bepaalde regio). Onlangs heeft de rechtbank Limburg zich uitgelaten over een zaak waarin een werknemer mogelijk het concurrentiebeding overtrad.

In strijd gehandeld met concurrentiebeding?

In de arbeidsovereenkomst van de werknemer is een concurrentiebeding opgenomen waarin het de werknemer wordt verboden om gedurende een periode van 1 jaar na het eindigen van de arbeidsovereenkomst activiteiten te ondernemen bij een concurrent van de betreffende werkgever. De werknemer heeft vervolgens zijn arbeidsovereenkomst opgezegd en wilde vervolgens in dienst treden bij een concurrent van de werkgever. (Mede) omdat deze nieuwe werkgever erachter kwam dat de werknemer een concurrentiebeding had, heeft zij de werknemer laten weten de arbeidsovereenkomst niet aan te gaan.

Het bijzondere in deze zaak was dat de  werknemer van deze concurrent vervolgens wel een vergoeding ontving, maar daarvoor dus geen arbeid heeft verricht. De concurrent wilde de werknemer tegemoet komen omdat zij hem niet in dienst nam en de werknemer vervolgens geen WW-uitkering kreeg. Deze vergoeding was geen loon zo stelt de werknemer, maar een vergoeding. Er was met andere woorden niet voldaan aan de vereisten voor een arbeidsovereenkomst. Deze vereisten zijn kort gezegd arbeid, loon en een gezagsverhouding.

Niet in strijd gehandeld met concurrentiebeding

Omdat er volgens de rechter geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, doch slechts van het verstrekken van een ‘compensatie’, kan niet worden gesproken van het in strijd handelen met het concurrentiebeding.

Juridisch advies

Heeft u behoefte aan juridisch advies met betrekking tot het arbeidsrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8

088 – 88 3 8888

11-09-2014