AllesIncasso

Incasso: de 14-dagen brief

By 15 december 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_54497056

Wij hebben al eerder geblogd over de zogenoemde “14 dagen” brief. Onlangs heeft de Hoge Raad namelijk geoordeeld dat incassokosten pas verschuldigd zijn als de debiteur (consument) niet op tijd betaalt, de gevolgen van het uitblijven van betaling kenbaar zijn gemaakt in een aanmaningsbrief en de debiteur daarna veertien dagen de tijd krijgt om alsnog te betalen. Dit is overigens alleen van toepassing bij consumenten.

Incasso: de 14-dagen brief

Deze veertien-dagen-brief bij consumenten wordt door de Hoge Raad aangemerkt als een incassohandeling, hetgeen met zich meebrengt dat de schuldenaar (consument) de wettelijke incassokosten verschuldigd is indien hij, nadat de schuldeiser hem de “veertien-dagen-brief” heeft gestuurd, zijn schuld niet binnen veertien dagen voldoet. Daartoe zijn derhalve geen nadere incassohandelingen van schuldeiser vereist. Hiermee geeft de Hoge Raad duidelijkheid op een vraag waar in de praktijk toch enige onduidelijkheid over heerste.

Ten aanzien van consumenten geldt dus dat incassokosten moeten worden betaald als er:

  1. niet op tijd is betaald;
  2. de ‘veertien-dagen-brief’ is verstuurd en is ontvangen, en
  3. daar ook geen betaling op volgt binnen deze 14 dagen.

Collect8 en 14-dagen brief

Geef uw particuliere klant een laatste kans om zonder extra kosten te betalen. Vraag online een aanmaning aan en wij versturen deze op briefpapier van onze incassotak: Collect8. Dit verhoogt de slagingskans van uw incasso.

U kunt een online aanmaning aanvragen door op de volgende link te klikken: Collect8 incasso.

No cure no pay incasso

Heeft u vragen met betrekking tot onze no cure no pay incasso’s? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Legal8/Collect8

info@collect8.nl

15-12-2014