AllesIncasso

Incassokosten en BTW

By 18 augustus 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_151847789

Wij krijgen vaak incassovragen gesteld. Zo ook de vraag of een incassobureau BTW over de (wettelijke) incassokosten mag door berekenen aan de debiteur. Hieronder zullen wij daar nader op ingaan.

Wettelijke incassokosten

Er zijn, zoals wij al eerder hebben geblogd, wettelijke regels voor het doorberekenen van incassokosten. De hoogte van de incassokosten hangt af van de hoogte van de rekening. Per 1 juli 2012 is het Besluit Vergoeding voor Buitengerechtelijke Incassokosten in werking getredenDit besluit wordt ook wel de Wet Incassokosten of ‘WIK’ genoemd. De hoogte van de incassokosten is thans niet langer gekoppeld aan bepaalde werkzaamheden, maar aan een percentage van het verschuldigde bedrag. De vergoeding voor incassokosten wordt berekend als percentage van het verschuldigde bedrag, waarbij het percentage trapsgewijs lager wordt naarmate de vordering hoger wordt. Daarbij geldt een minimumbedrag en een maximumbedrag voor de vergoeding van incassokosten.

Incassokosten en BTW: wanneer BTW over de incassokosten?

Kort gezegd mag over de incassokosten alleen BTW in rekening worden gebracht indien de schuldeiser niet BTW-plichtig (geen ondernemer) is. Als de schuldeiser immers wel BTW-plichtig is (wel een ondernemer), dan kan de aan het incassobureau verschuldigde BTW worden verrekend.

U bent een BTW-plichtige ondernemer indien u voldoet aan hetgeen is gesteld in artikel 7 van de Wet op de omzetbelasting.

Voorbeeld: Als een BTW-plichtige schuldeiser, bijvoorbeeld een leverancier van producten, een incasso start, dan mag het betreffende incassobureau geen BTW over de incassokosten berekenen aan de debiteur.

Als echter een verzekeringsmaatschappij (die doorgaans zijn vrijgesteld van de BTW-plicht) een incasso start, dan mag het betreffende incassobureau dus wel BTW over de incassokosten berekenen aan de debiteur.

Incassovragen

Heeft u vragen over het bovenstaande of over incasso’s in het algemeen? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8 / Collect8 Incasso

088 – 88 3 8888 (Legal8)

088 – 88 3 8833 (Collect8 Incasso)

18-08-2014