AllesIntellectueel eigendomsrecht

Intellectuele eigendomsrechten: beschermen van een app

By 1 september 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_137355674

Apps (Applicaties) zijn kleine “programma’s” (software) die op een mobiele telefoon of op een tablet geïnstalleerd kunnen worden. Het gebruik van dergelijke apps is de afgelopen jaren extreem toegenomen en is eigenlijk niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Bij het ontwikkelen van apps spelen niet alleen technische aspecten een rol, maar ook juridische aspecten. U dient er namelijk voor zorg te dragen dat u niet het (beschermde) idee van iemand anders inpikt of omgekeerd – en wellicht voor u wel vervelender – dat iemand anders uw idee inpikt! Het kan met andere woorden belangrijk zijn om uw app te beschermen op grond van het intellectuele eigendomsrecht.

Beschermen van een app

Omdat een app op een bepaalde manier is gemaakt en is vormgegeven, kan daarop zowel het auteursrecht, het modellenrecht evenals het merkenrecht van toepassing zijn. Een eerste belangrijke vraag is of u de app zelf maakt of dat u gebruik maakt van een ontwikkelaar. In het geval van een ontwikkelaar, dient u samen heldere en – bij voorkeur – schriftelijke afspraken te maken. Omdat de maker van de app als ‘eigenaar’ geldt, adviseren wij u in het geval u gebruik maakt van een ontwikkelaar, tijdig juridisch advies in te winnen. Wij kunnen u hierbij van dienst zijn.

Auteursrecht en een app

Voordat een app auteursrechtelijk beschermd kan worden, moet de app aan bepaalde eisen voldoen. De app moet bijvoorbeeld een ‘eigen oorspronkelijk karakter’ hebben en de ‘persoonlijke stempel’ van de maker bevatten. De vormgeving moet met andere woorden ‘creatief’ van aard zijn en niet ‘alledaags’.

Merkenrecht en een app

Ook kan een app als merk beschermd worden, indien de vormgeving van de app ‘voldoende onderscheidend vermogen’ heeft. De naam van de app kan als merk beschermd worden indien deze onderscheidend is. Omdat dit in de praktijk een lastig begrip is, adviseren wij u hierover nader te laten informeren. Uiteraard zijn wij hiertoe graag bereid.

Octrooi / patent

Ook is het onder omstandigheden mogelijk om een octrooi (of patent) aan te vragen voor een app. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De app moet qua functionaliteit namelijk nieuw en inventief zijn. Aan deze vereisten is niet snel voldaan.

Kort gezegd is het verstandig om u adequaat te laten adviseren omtrent het bovenstaande. Uiteraard zijn wij hiertoe graag bereid. Neem eens geheel vrijblijvend contact met ons op via onderstaand telefoonnummer of e-mail adres.

 

Legal8

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

01-09-2014