Alles

Is Bevrijdingsdag (5 mei) een vrije dag of niet?

By 20 januari 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_137355674

Soms bestaat bij werkgevers en werknemers onduidelijkheid of Bevrijdingsdag (5 mei) nu wel of geen verplichte vrije dag is. Wij zullen u hieronder het antwoord geven.

Bevrijdingsdag

Weliswaar heeft de overheid Bevrijdingsdag als een nationale feestdag aangemerkt, maar een verplichte vrije dag is het niet. De overheid laat het aan het reguliere bedrijfsleven zelf over of zij 5 mei als een verplichte vrije dag aanmerken of niet. Vaak zien wij dat dit in Cao’s of in afzonderlijke arbeidsovereenkomsten is vastgelegd.

In de meeste organisaties geldt dat werknemers eens per vijf jaar vrij zijn op Bevrijdingsdag. Deze vrije dag vindt dan doorgaans plaats in ‘lustrumjaren’: bijvoorbeeld 2005/2010/2015 etc.

CAO

Is er terzake uw organisatie een CAO van toepassing. Kijk dan eens goed in de CAO of er iets geregeld is omtrent Bevrijdingsdag. Indien u de doorgaans toegepaste regeling ook wil invoeren (en er geen CAO van toepassing is) dan adviseren wij dit in de arbeidsovereenkomsten op te nemen. Wij kunnen u hierbij van dienst zijn.

Vragen?

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem eens geheel vrijblijvend contact met een van onze juristen op. Wij zijn u graag van dienst.