AllesHuurrecht

Is onderhuur toegestaan?

By 12 juni 2012 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_97066739

Onderhuur betreft de situatie waarbij een huurder van een ruimte deze ruimte geheel of gedeeltelijk onderverhuurt aan een derde. Deze derde partij wordt dan de onderhuurder genoemd.

Onderhuur woonruimte

In principe is onderhuur van een zelfstandige woonruimte niet toegestaan zonder toestemming van de verhuurder. Onderhuur kan in de huurovereenkomst nadrukkelijk verboden zijn. U dient hiervoor uw huurovereenkomst te controleren. Wat is een zelfstandige woonruimte? Van een zelfstandige woonruimte is sprake als u een eigen, afsluitbare toegang, een eigen toilet, wasruimte en keuken heeft.

Met toestemming van de verhuurder mag de onderhuur wel plaatsvinden. Wij raden aan om een dergelijke toestemming schriftelijk te laten vastleggen.

Overigens is onderhuur van een onzelfstandige woonruimte (een kamer) mogelijk zonder toestemming van de verhuurder, tenzij dit is verboden in de huurovereenkomst.

Onderhuur bedrijfsruimte

Ten aanzien van bedrijfsruimte, is onderhuur in principe toegestaan, tenzij in de huurovereenkomst anders is bepaald. Ook voor deze bepaling dient u uw huurovereenkomst te controleren.

Juridisch advies

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u terzake het huurrecht juridisch advies verkrijgen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

12-06-2012