AllesContractenrechtOndernemingsrecht

Koopovereenkomst: onbevoegde vertegenwoordiging?

By 16 april 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Legal8

In een zeer recente zaak speelde het volgende. Twee partijen waren in onderhandeling over een tweetal woningcomplexen. Een van de partijen werd vertegenwoordigd door twee werknemers en deze werknemers voerden de onderhandelingen. Nadat over en weer een aantal biedingen zijn geweest, zijn partijen tot een definitieve prijs gekomen: € 9,31 miljoen. Dit bedrag is door de twee werknemers bevestigd.

Koopovereenkomst: onbevoegde vertegenwoordiging?

Enige tijd later meldt echter een van de twee werknemers dat de koop van de woningcomplexen toch geen doorgang kan vinden. De andere partij had echter op de koop gerekend aangezien er overeenstemming was en zij gaat er niet mee akkoord dat de koop niet doorgaat. Het mondt uit op een procedure.

Deze partij beroept zich erop dat twee werknemers de overeenkomst hebben gesloten en dat deze twee werknemers volgens haar helemaal niet bevoegd waren om dat te doen. Zij waren immers slechts bevoegd tot het sluiten van overeenkomsten tot een bedrag van € 10.000,-. Deze beperking was ook ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.

Check het Handelsregister!

De rechter oordeelt kort gezegd dat het de wederpartij duidelijk had moeten zijn dat deze twee werknemers niet bevoegd waren de overeenkomst te sluiten en dat het voor haar risico komt dat zij het Handelsregister niet heeft geraadpleegd. Dat het om een relatief hoog (miljoenen) bedrag gaat, speelt ook mee. De rechter zegt hierover dat het juist bij een dergelijk hoog bedrag, in de rede ligt om het Handelsregister te checken. De overeenkomst is derhalve niet gesloten en het beroep op onbevoegde vertegenwoordiging slaagt.

De les die hieruit volgt, is dan ook dat partijen altijd het Handelsregister van de KvK moeten checken als er wordt onderhandeld met werknemers!

De uitspraak is via de volgende link te raadplegen: Rechtspraak.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem eens vrijblijvend contact met ons op! Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8

info@legal8.nl

16-04-2015