AllesIntellectueel eigendomsrecht

Mag ik afbeeldingen van internet gebruiken?

By 1 maart 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_151847789

Mag je zomaar afbeeldingen die je bijvoorbeeld via google vindt gebruiken op jouw website? Kort gezegd mag dit – op grond van het auteursrecht – niet zomaar.

Auteursrecht

Het auteursrecht is het recht van de maker van een oorspronkelijk werk om dit werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Het auteursrecht is dus eigenlijk bedoeld om te voorkomen dat iemand zonder toestemming gebruik maakt van een werk dat door iemand anders is gemaakt. Het auteursrecht wordt in de wet als volgt omschreven:

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Op de meeste foto’s en afbeeldingen berust een auteursrecht. Dus het enkele feit dat een afbeelding op internet voor iedereen te zien is, betekent niet dat een ieder die afbeelding ook vrij mag gebruiken. Daar heb je namelijk toestemming van de maker voor nodig. Pas dus op met het klakkeloos gebruiken van afbeeldingen die je op internet vindt. Een schadeclaim is immers niet uitgesloten!

Kwesties met betrekking tot het auteursrecht

Heeft u een juridisch geschil met betrekking tot het auteursrecht? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

01-03-2014