Alles

Moet ik griffierechten betalen en hoeveel?

By 17 juni 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Griffierechten (ook wel griffiekosten genoemd) zijn de kosten die u moet betalen voor het starten van een procedure bij de rechter.  Griffierechten worden zo genoemd omdat deze kosten aan de griffie (zeg maar: het secretariaat) van de rechtbank betaald moeten worden. Deze kosten moeten derhalve ook vooraf aan de procedure betaald worden. Geschiedt deze betaling niet tijdig? Dan kan het maar net zo zijn dat de zaak niet in behandeling wordt genomen. Dat zou toch zonde zijn! Bij de kantonrechter betaalt alleen de eisende partij (diegene die naar de rechter stapt) griffierechten.

Hoogte griffierechten

Griffierechten zijn dus kosten die u moet betalen voor het starten van een procedure bij de rechter. Hoeveel griffierechten u moet betalen hangt af van een aantal factoren, waaronder de soort rechtszaak en of u een natuurlijk (particulier) of een rechtspersoon (bijvoorbeeld een besloten vennootschap) bent. Op Rechtspraak.nl staan alle huidige tarieven van het griffierecht. Via deze link kunt u de tarieven bekijken: Rechtspraak.

Bij een kamer voor kantonzaken van de rechtbank betaalt dus alleen de eiser (of de verzoeker) griffierecht. De gedaagde (of de verweerder) betaalt dan dus geen griffierechten. In het strafrecht bestaat overigens geen griffierecht.

Vragen over griffierechten?

Heeft u vragen over de hoogte van de griffierechten of over het voeren van een civiele procedure, dan kunt u vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen opnemen.

Tel: 088 – 88 3 8888

17-06-2014

 

 

Bij de kantonrechter betaalt alleen de eisende partij – See more at: http://www.kbvg.nl/1193/gerechtsdeurwaarders/griffierechten.html#sthash.yGvkfjwO.dpuf Bij
Bij de kantonrechter betaalt alleen de eisende partij – See more at: http://www.kbvg.nl/1193/gerechtsdeurwaarders/griffierechten.html#sthash.yGvkfjwO.dpuf