AllesOndernemingsrecht

Nieuwe regels jaarrekeningenrecht (MKB-bedrijven)

By 2 december 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Legal8

Met ingang van 1 november jl. is een nieuw besluit in werking getreden op het gebied van het jaarrekeningenrecht: de uitvoeringswet richtlijn jaarrekening. Hieronder zullen wij deze richtlijn nader bespreken.

Nieuwe regels jaarrekeningenrecht

Deze nieuwe richtlijn is met name bedoeld om het jaarrekeningenrecht van een “modern jasje” te voorzien en om de regels te vereenvoudigen. Het jaarrekeningenrecht is hiermee aangepast aan de Europese richtlijn.

Een eerste aanpassing is dat de grensbedragen omhoog zijn gegaan om als klein of middelgroot bedrijf aangemerkt te worden. Voor de praktijk betekent dit dat meer bedrijven gebruik kunnen gaan maken van allerlei vrijstellingen. Ook zijn er nieuwe regels voor hele kleine ondernemingen (de zogenoemde “micro-bedrijven”), die alleen nog een heel beperkte jaarrekening hoeven op te stellen.

Een bedrijf is “klein” als het balanstotaal niet hoger is dan € 6 miljoen en de netto omzet maximaal € 12 miljoen bedraagt. Hiernaast mag een klein bedrijf maximaal 50 werknemers in dienst hebben.

Een andere belangrijke wijziging, is dat de termijn voor het deponeren van de jaarrekening wordt teruggebracht van 13 naar 12 maanden. Hier dienen bestuurders goed op te letten!

Juridische vragen?

Heeft u vragen over het bovenstaande of wenst u juridisch advies in te winnen? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

info@legal8.nl

088 – 88 3 8888

02-12-2015