AllesHuurrecht

Onderverhuren woning via Airbnb. Hoe zit dat juridisch?

By 12 augustus 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Onderhuur

Reeds in 2012 hebben wij een artikel geschreven over onderhuur en onderverhuur. In principe is onderhuur van een zelfstandige woonruimte wettelijk niet toegestaan zonder toestemming van de verhuurder. Onderhuur kan hiernaast in de huurovereenkomst nadrukkelijk verboden zijn. U dient hiervoor uw huurovereenkomst te controleren. Tegenwoordig speelt vaak de vraag of onderverhuur via Airbnb is toegestaan. Hoe zit dit juridisch?

Onderverhuren woning via Airbnb. Hoe zit dat juridisch?

Het wettelijke uitgangspunt is – ook bij Airbnb – dat het onderverhuren van een zelfstandige woonruimte niet is toegestaan zonder toestemming van de verhuurder. Dit kwam in een recente zaak weer eens naar voren. De rechter bepaalde in deze zaak dat aangezien de huurder meerdere malen zijn huurwoning heeft onderverhuurd terwijl dit wettelijk en contractueel verboden was, dit als een tekortschieten in de nakoming van de huurovereenkomst te gelden heeft. Dit had tot gevolg dat de huurovereenkomst werd ontbonden en een ontruiming van de huurruimte werd gelast.

Huurovereenkomst checken

Huurders dienen hiermee dus op te passen en dienen altijd toestemming van de verhuurder te krijgen (tenzij deze toestemming uiteraard is vastgelegd in de huurovereenkomst).

Deze uitspraak is via de volgende link te bekijken: rechtspraak.

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u terzake het huurrecht juridisch advies verkrijgen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

info@legal8.nl

088 – 88 3 8888

12-08-2015