AllesContractenrechtOndernemingsrecht

Schending zorgplicht accountant?

By 21 november 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Een accountant kan aansprakelijk zijn wegens het schenden van zijn zorgplicht. Dit heeft het Hof Den-Haag recentelijk (weer) aangegeven. Wat was er aan de hand?

Schending zorgplicht accountant

De accountant in deze zaak heeft voor haar klant allerlei accountantswerkzaamheden verricht, waaronder het afhandelen van een beslissing van SVB (Sociale Verzekeringsbank). Volgens SVB had de klant van de accountant een groot bedrag  teveel nabestaandenuitkering ontvangen. Hiervoor had zij een vordering ingesteld. Nadat de accountant had aangegeven dat zijn inziens de beslissing van SVB niet correct was, heeft haar klant verzocht direct actie in actie te komen. Dit heeft de accountant echter nagelaten. Vervolgens heeft SVB aan de klant een dwangbevel doen betekenen en bevel gedaan tot betaling van een bedrag van een groot bedrag. Nadat de klant een formele klacht had ingediend, is zij een gerechtelijke procedure gestart. De klant acht de accountant aansprakelijk voor het gevorderde bedrag van het dwangbevel.

Uitspraak Hof

Uit deze zaak blijkt dat de klant begreep dat de accountant bezwaar zou maken tegen de hoogte van de terugvordering. De accountant heeft hier echter niet duidelijk en tijdig op gereageerd en heeft in de ogen van het Hof onduidelijkheid in de hand gewerkt. Het had simpelweg op de weg van de accountant gelegen om haar klant beter te informeren en ook te adviseren tijdig tot betaling over te gaan. Dat heeft de accountant niet gedaan en daar kan haar een verwijt worden gemaakt. De accountant heeft kort gezegd niet gehandeld zoals van een redelijk handelend, redelijk bekwaam accountant mocht worden verwacht. Het hof acht hem daarom aansprakelijk voor de schade die uit dit tekortschieten voortvloeit.

De uitspraak is via de volgende link te raadplegen: Rechtspraak.

Accountant aansprakelijk

In deze zaak wordt de accountant aansprakelijk gehouden voor zijn “fout”. Indien hij duidelijker en tijdig had gereageerd, dan had hij aansprakelijkheid wellicht kunnen ontlopen. Overigens is een accountant pas aansprakelijk als er sprake is van een beroepsfout. Kleine, onbenullige foutjes leiden niet direct tot een aansprakelijkheid wegens een beroepsfout.

Juridisch advies aansprakelijkheidsrecht

Heeft u vragen over het aansprakelijkheidsrecht? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8

088 – 88 3 8888

21-11-2014