AllesFaillissementsrechtIncasso

Schuldeisers: uitkering in faillissement

By 20 september 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Faillissement

Het faillissement is een vorm van beslag op het gehele vermogen van degene die failliet is verklaard, ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers. Wanneer een rechtsvorm (een natuurlijk- of een rechtspersoon ) niet langer aan zijn of haar betalingsverplichtingen aan schuldeisers kan voldoen, kan bij de rechter het faillissement van deze rechtsvorm worden aangevraagd.

Schuldeisers: uitkering in faillissement

Schuldeisers kunnen hun vordering op de failliet bij de curator indienen ter verificatie. De curator zal de vorderingen vervolgens beoordelen en indien hij de vorderingen goedkeurt, dan worden deze goedgekeurde vorderingen op de lijst van voorlopig erkende vorderingen gezet. Op deze vorderingen lijst staan zowel preferente als concurrente vorderingen. Preferente vorderingen hebben voorrang op concurrente vorderingen. Een voorbeeld van een preferente vordering is een vordering van de Belastingdienst of van het UWV. Concurrente vorderingen zijn alle “normale” vorderingen, dat wil zeggen zonder voorrecht. De praktijk leert dat de concurrente schuldeisers in een faillissement meestal achter het net vissen.

De curator zal moeten beoordelen of er een uitdeling aan de concurrente schuldeisers kan plaatsvinden. Dat zal pas dan kunnen als de boedelvorderingen en preferente vorderingen zijn voldaan en er dan nog geld over is. Boedelvorderingen hebben een hoge preferentie, nog hoger dan de preferente vorderingen. Voor meer informatie over boedelvorderingen, kunt u onze blog van 1 juli 2013 lezen.

Vordering op een failliete rechtspersoon?

Heeft u een vordering op een failliete rechtspersoon of wenst u hieromtrent meer informatie te ontvangen? Neem eens contact met ons op. Wij kunnen u verder adviseren.

 

Legal8

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

20-09-2015