AllesContractenrecht

Stilzwijgende verlenging van contracten en abonnementen

By 15 januari 2015 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_146511647

U kunt vele soorten contracten of abonnementen voor een langere periode afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op een krant/magazine of een sportabonnement bij een sportschool. Hiernaast sluiten veel mensen een abonnement af voor hun mobiele telefoon (vaak gedurende 2 jaar) en allerlei energiecontracten. Maar hoe zit het nu juridisch met opzegging hiervan en met de zogenoemde “stilzwijgende verlenging”?

Stilzwijgende verlenging van contracten en abonnementen

Vanaf 2011 zijn nieuwe regels ingevoerd ten aanzien van onder andere bovengenoemde contracten en abonnementen. Overigens golden deze regels vanaf 2009 al voor telefoon- internet- en televisie-abonnementen. Deze nieuwe regels staan beter bekend onder de “Wet van Dam”. Wanneer u uw contract of abonnement kunt opzeggen, hangt af van welk contract u afsluit.

Wet van Dam

De Wet van Dam bepaalt dat consumenten langlopende contracten (zoals abonnementen) met een opzegtermijn van één maand op elk moment kunnen opzeggen. Dit consumentenrecht ontstaat na de eerste stilzwijgende verlenging. In principe is de maximale duur van een dergelijk contract één jaar, tenzij sprake is van een flinke korting of het gratis in gebruik mogen nemen van een mobiele telefoon. In deze laatste gevallen is een contractsduur van twee jaar mogelijk.

Na de eerste stilzwijgende verlenging mogen consumenten dus op elk moment met een opzegtermijn van één maand opzeggen. Heeft u bijvoorbeeld een abonnement bij een sportschool en wenst u na de eerste stilzwijgende verlenging uw abonnement op te zeggen? Dan kunt u dus op elk moment opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd? Dan geldt deze één maand opzegtermijn termijn direct.

Let wel dat indien u uw contract voortijdig wenst te beëindigen, bijvoorbeeld een telefoonabonnement, dan kan het zijn dat de aanbieder u de resterende termijnen in rekening brengt. Check hiervoor de algemene voorwaarden van de betreffende aanbieder.

Voor kranten en tijdschriften gelden overigens iets andere regels. Een abonnement op een krant of tijdschrift moet namelijk niet met inachtneming van een maand maar drie maanden worden opgezegd, waarbij de consument uiterlijk tegen het einde van de tweede maand van de verlenging dient op te zeggen.

Consumenten?

De wet spreekt over consumenten. Het gaat hierbij om particulieren die niet niet beroeps- of bedrijfsmatig contracten afsluiten. Bedrijfsmatige contractanten vallen in principe niet onder deze wet.

Vragen?

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8 Advocatuur en Bedrijfsjuristen

info@legal8.nl

088 – 88 3 8888

15-01-2015