AllesFaillissementsrechtOndernemingsrecht

Surseance van betaling

By 2 februari 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Surseance van betaling

Surseance van betaling houdt kort gezegd een uitstel van betaling in wanneer een onderneming in financiële nood verkeert. Surseance van betaling is bedoeld voor gevallen waarin nog een mogelijkheid bestaat dat de onderneming te redden is en om een faillissement te vermijden. Surseance van betaling wordt verleend door de rechter. De rechter zal een zogenoemde bewindvoerder aanstellen om (te trachten) orde op zaken te stellen.

Akkoord met schuldeisers

Gedurende de surseance van betaling kan de bewindvoerder een minnelijk akkoord aanbieden aan de schuldeisers om op die manier een faillissement af te wentelen. Doorgaans zullen de schuldeisers dan een bepaald gedeelte van hun vordering voldaan krijgen. De rest van de vordering wordt alsdan kwijtgescholden.

Indien de meerderheid van de schuldeisers die gezamenlijk ten minste de helft van het verschuldigde bedrag vertegenwoordigen akkoord is, dan is een akkoord bereikt. Als het akkoord door de rechter wordt goedgekeurd, dan is het akkoord verbindend voor alle schuldeisers.

Einde surseance van betaling

Indien het bovengenoemde akkoord is bereikt en wordt nageleefd, dan komt de surseance tot een einde. Een andere manier waarop de surseance tot een einde komt is wanneer de surseance overgaat in een faillissement. Dit is de belangrijkste manier van het beëindigen van de surseance van betaling. In de praktijk wordt de surseance van betaling ook wel “het voorportaal van het faillissement” genoemd.

Juridisch advies surseance van betaling

Heeft u vragen over surseance van betaling of faillissement? Neem eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

02-02-2015