AllesConsumentenrecht

Telefoon bij abonnement. Koop op afbetaling?

By 13 juni 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft vandaag beslist dat consumenten die een telefoonabonnement afsluiten waarbij (door de provider) een ‘gratis’ mobieltje ter beschikking wordt gesteld, beschermd worden door de wettelijke regels met betrekking tot koop op afbetaling en consumentenkrediet.

De uitspraak is hier te lezen.

Koop op afbetaling

Concreet betekent het bovenstaande dat in de door de consument te betalen abonnementskosten ook een vergoeding voor de ‘gratis’ ter beschikking gestelde telefoon is opgenomen. Daardoor is het abonnement aan te merken als een koop op afbetaling.

De Hoge Raad bepaalt verder dat de provider in een concreet geval echter het tegendeel aannemelijk kan maken. Als hij daarin niet slaagt, is sprake van koop op afbetaling en consumentenkrediet. Dit brengt onder meer mee dat de provider de koopsom voor het toestel duidelijk in de overeenkomst moet vermelden. Indien hiervan geen sprake is, dan ligt vernietiging van de overeenkomst op de loer.

Juridisch advies consumentenrecht

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u juridisch advies ontvangen terzake het consumentenrecht? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

13-06-2014