AllesOndernemingsrecht

Toetredende vennoten ook aansprakelijk voor oude schulden

By 23 maart 2015 februari 21st, 2020 No Comments

Toetredende vennoten

Zeer recentelijk (13 maart jl.) heeft ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, duidelijkheid gegeven op de vraag of toetredende vennoten tot een VOF en CV aansprakelijk kunnen zijn voor oude schulden (schulden die zijn ontstaan voordat zij zijn toegetreden). Voor dit arrest gold de hoofdregel dat vennoten niet aansprakelijk waren voor dergelijke schulden, tenzij anders was bepaald. Hoe oordeelde de Hoge Raad recentelijk?

Toetredende vennoten ook aansprakelijk voor oude schulden

In dit recente arrest oordeelt de Hoge Raad dat toetredende vennoten ook aansprakelijk zijn voor schulden die voor hun toetreding zijn ontstaan. De Hoge Raad gaat hiermee ‘om’ en oordeelt derhalve geheel anders dan de bovengenoemde hoofdregel. De aansprakelijkheid van de vennoten geldt dus nu voor zowel oude als nieuwe schulden.

Het is dus voor toetredende vennoten belangrijker geworden om voor de toetreding goed in kaart te brengen wat de (schulden)positie van de vennootschap precies is. Het is zaak om goede informatie op te vragen en advies in te winnen. Daarmee kan worden voorkomen dat de vennoot na toetreding voor nare verrassingen komt te staan. Wij kunnen u hierbij van dienst zijn en dergelijke nare verrassingen zoveel mogelijk voorkomen.

Niet van toepassing op de maatschap

Overigens meldt de Hoge Raad dat het bovenstaande niet van toepassing is op de maatschap. Bij een maatschap binden de vennoten in beginsel immers slechts zichzelf en niet de hele maatschap. De maten zijn ieder voor een gelijk deel aansprakelijk en dat is een andere hoofdregel dan bij de VOF en CV waar de vennoten in beginsel hoofdelijk- voor het geheel – aansprakelijk zijn.

Het arrest is via de volgende link te raadplegen: rechtspraak.

Juridisch advies

Wij zijn u graag bereid nader te informeren en te adviseren. U kunt geheel vrijblijvend contact opnemen met een van onze bedrijfsjuristen.

 

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

23-03-2015