AllesOndernemingsrecht

Verschillen tussen aandelenfusie en bedrijfsfusie?

By 12 december 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_137355674

Zoals wij al eerder hebben geblogd, zijn er verschillende soorten fusies te onderscheiden, waaronder de juridische fusie en de bedrijfsfusie. Wat is nu precies het verschil tussen deze beide vormen van fuseren?

Verschillen tussen aandelenfusie en bedrijfsfusie

Bij een bedrijfsfusie worden de activa en passiva overgedragen. Deze fusie wordt ook daarom ook wel de activa/passiva-transactie genoemd. Een veelgehoord voordeel van de bedrijfsfusie is het zogenoemde ‘cherrypicking’. Een nadeel is dat alle goederen apart moeten worden overgedragen, hetgeen vanzelfsprekend veel tijd en geld met zich mee kan brengen.

Bij een aandelenfusie worden, zoals het begrip al aangeeft, de aandelen overgedragen en niet de activa en passiva zoals bij de bedrijfsfusie. Er worden bij deze fusie dus geen activa of passiva apart overgedragen. Het voordeel van de bedrijfsfusie, cherrypicking, is hier dus niet mogelijk. Aan de andere kant is een aandelenfusie veel minder bewerkelijk dan een bedrijfsfusie. In de praktijk wordt dit als een gemakkelijkere manier van fuseren gezien.

Aandelenfusie of bedrijfsfusie kiezen

Welke vorm van fusie het best past is afhankelijk van de situatie en van alle omstandigheden.

Juridisch advies fusies & overnames

Wij zijn u graag bereid terzake juridisch te adviseren. U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.

Legal8

088 – 88 3 8888

12-12-2013