Alles

Wanneer inbreuk op handelsnaam?

By 18 juni 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_146511647

Wij hebben al eerder geblogd over handelsnamen en de bescherming daarvan. Een handelsnaam is een naam waaronder een onderneming wordt gedreven en waarmee een onderneming naar buiten treedt. Zoals eerder geblogd mag een onderneming meerdere handelsnamen gebruiken. Het handelsnaamrecht wordt geregeld in de Handelsnaamwet en in jurisprudentie. Er worden relatief gezien weinig eisen gesteld aan handelsnamen. Wel moet een handelsnaam onder meer auditief en visueel waarneembaar zijn. De vraag is nu wanneer er sprake is van inbreuk op een handelsnaam?

Inbreuk op een handelsnaam

Uw concurrent mag niet zomaar uw (oudere) handelsnaam gebruiken. Maar dat uw handelsnaam hetzelfde is als die van een andere onderneming (of veel op elkaar lijken) is nog niet voldoende om daar juridisch tegen op te treden. Er dient ook sprake te zijn van ‘verwarringsgevaar’ tussen beide handelsnamen. Artikel 5 van de Handelsnaamwet is hierbij belangrijk.

Artikel 5 van de Handelsnaamwet luidt:

‘Het is verboden een handelsnaam te voeren die, voordat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds door een ander rechtmatig gevoerd werd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voorzover dientengevolge, in verband met de aard der beide ondernemingen en de plaats waar zij gevestigd zijn bij het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is.’

 

Hierbij is het dus belangrijk of uw onderneming en de andere onderneming in dezelfde branche werkzaam zijn (zijn het concurrenten?). Een bakkerij en een dameskledingwinkel zullen in beginsel niet snel worden verward.

Als uw onderneming en de andere onderneming wel in dezelfde branche werkzaam zijn en ook (nagenoeg) dezelfde handelsnaam gebruiken, dan kan er sprake zijn van een inbreuk op de (oudste) handelsnaam. De inbreuk-makende partij kan dan worden verplicht om te stoppen met het gebruiken van de handelsnaam. Een eventuele schadevergoeding is hierbij niet uitgesloten.

Juridisch advies handelsnaamrecht

Heeft u behoefte aan juridisch advies terzake het handelsnaamrecht? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Tel: 088 – 88 3 88 88

E: info@legal8.nl

18-06-2014