Alles

Wetswijzigingen per 1 april 2016

By 31 maart 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Ontslag

De regels in ons wetboek zijn aan verandering onderhevig. Ook als ondernemer krijgt u met deze wijzigingen te maken. Hieronder hebben wij een aantal wetswijzigingen voor u op een rijtje gezet die per 1 april 2016 zullen intreden. Heeft u vragen over deze wijzigingen? Dan kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Hieronder zullen wij een aantal wetswijzigingen bespreken.

Wetswijzigingen per 1 april 2016

Langer verlof bij meerling

Is een medewerker zwanger van een meerling? Dan heeft deze medewerker vanaf 1 april 2016 recht op vier weken meer verlof dan het geval is bij één kind.

Tuchtrecht voor bankmedewerkers

Een andere wijziging is dat er tuchtrecht voor bankmedewerkers komt. Overigens is deze maatregel al ingegaan voor nieuwe medewerkers per 1 april 2015. Voor bestaande bankmedewerkers gaat dit in per 1 april 2016. Ook bankmedewerkers zullen nu dus een belofte dienen af te leggen.

Eenvoudiger crowdfunding

Het krijgen van een financiering via crowdfunding wordt gemakkelijker. Belangrijk hierbij is dat het zogenoemde provisieverbod (voor tussenpersonen) voor beleggingsondernemingen gaat vervallen. Ook gaan de maximale bedragen die geldgevers kunnen investeren omhoog.

Wijziging arbeidsrecht

De bekende regel ‘geen arbeid, geen loon, tenzij…’ zou op 1 april 2016 veranderd gaan worden naar ‘geen arbeid, wel loon, tenzij…’. Deze datum gaat echter niet gehaald worden en het is vooralsnog onduidelijk op welke datum deze regel wel van kracht gaat.

Kort gezegd houdt de gewijzigde regel in dat de werkgever het loon van de werknemer moet betalen, indien de werknemer de arbeid geheel of gedeeltelijk niet heeft verricht, tenzij het niet verrichten van de arbeid in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen. Aldus: ‘geen arbeid, wel loon, tenzij….’ (nieuw artikel 7:628 BW).

Als deze laatste regel ook daadwerkelijk wet wordt, zullen wij u hiervan op de hoogte brengen.

Legal8 Advocaten en Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

30-3-2016