Alles

WWZ (het nieuwe arbeidsrecht): de proeftijd

By 2 juli 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_137355674

Het is vanaf 1 januari 2015 niet meer toegestaan om in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een duur van zes maanden of korter, een proeftijd overeen te komen. Een grote wijziging ten opzichte van de huidige regels.

Geen proeftijd bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (<6 maanden)

Dit is al met al een grote wijziging ten opzichte van de huidige situatie. Indien desondanks toch een proeftijdbeding wordt opgenomen in een arbeidsovereenkomst met de een duur van zes maanden of korter, dan geldt dat dat beding nietig is. Dat betekent dat het beding nooit werking heeft gehad en ook nooit zal krijgen. Het beding wordt aldus geacht nooit te hebben bestaan.

TIP: Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan 6 maanden, mag dus wel een proeftijd worden overeengekomen. Indien een proeftijd gewenst is, sluit dan een arbeidsovereenkomst langer dan  6 maanden. Wees hier als werkgever in ieder geval alert op.

De wijzigingen met betrekking tot het proeftijdbeding in het nieuwe arbeidsrecht, zijn van toepassing op arbeidsovereenkomsten die op of na 1 januari 2015 zijn overeengekomen. Het is mogelijk dat het kabinet nog wijzigingen aanbrengt. Wij zullen hierover uiteraard weer bloggen.

Juridisch advies proeftijd

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen of heeft u behoefte om uw overeenkomsten te laten controleren/herschrijven in verband met de aanstaande wijzigingen? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8

088 – 88 3 8888

02-07-2014