AllesSociaal zekerheidsrecht

Aanpassing werkweek en verlof

By 1 mei 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_151847789

Recentelijk is het wetsvoorstel ‘modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden’ ingediend bij de Tweede Kamer. Wat houdt dit wetsvoorstel precies in? En wat betekent dit voor u als werkgever/werknemer?

Aanpassing werkweek en verlof

Kort gezegd wordt het voor werknemers makkelijker om het aantal uren in een werkweek aan te passen. Tevens gaan de regels met betrekking tot verschillende soorten verlof wijzigen.

Wet aanpassing arbeidsduur

De huidige regeling in de wet aanpassing arbeidsduur luidt dat een verzoek om aanpassing van de arbeidsduur eens per twee jaar gedaan kan worden. In de toekomstige regeling kan dit eens per jaar worden gedaan. In het geval van onvoorziene omstandigheden, kan een dergelijk verzoek ook binnen het jaar worden gedaan.

Vaderschapsverlof

Indien u als werknemer in loondienst werkt en indien u de echtgenoot of partner van de moeder van een pasgeboren baby bent, dan heeft u recht op 2 dagen betaald kraamverlof (ook wel ‘vaderschapsverlof‘ genoemd). De regering is van plan dit vaderschapsverlof uit te breiden naar 5 dagen (er komen dus 3 dagen bij). Deze drie ‘extra’ verlofdagen zijn echter in beginsel wel onbetaald. Uiteraard kunnen in een CAO andere afspraken staan.

Ook ten aanzien van kortdurend en langdurend zorgverlof alsmede bevallingsverlof gaat een en ander wijzigen. Wanneer de wijzigingen precies ingaan is thans nog niet bekend. Wij zullen hier nader over bloggen.

Vragen?

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Legal8

088 – 88 3 8888

01-05-2014