Arbeidsrecht

Belastingvrije thuiswerkvergoeding vanaf 2022

By 23 september 2021 No Comments

Met name door de coronacrisis werken veel werknemers thuis. Zoals bekend zorgt thuiswerken voor de werknemer voor extra kosten. Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkgevers een belastingvrije (onbelaste) thuiswerkvergoeding van € 2,- per thuiswerkdag aan hun werknemers verstrekken. Deze vergoeding is op basis van een berekening van het Nibud en was al aangekondigd. Nu is het definitief geworden.

Thuiswerken en kosten

Zoals bekend zorgt thuiswerken voor de werknemer voor extra kosten zoals hoger energieverbruik, verwarmingskosten en meer kosten voor koffie, thee etc. Uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN volgt dat veel werkgevers hun personeel een vergoeding voor deze extra kosten willen verstrekken. Deze vergoeding van maximaal € 2,- per thuiswerkdag kan vanaf 1 januari 2022 onbelast verstrekt worden.

Partijen kunnen afspraken maken over het aantal dagen per week waarop de werknemer thuiswerkt. Op basis hiervan kan de werkgever een vaste vergoeding toekennen. Zo hoeft de werkgever niet per werkdag bij te houden welke vergoeding hij toekent. De vaste vergoeding hoeft niet te worden aangepast als incidenteel op een thuiswerkdag toch op kantoor wordt gewerkt, of andersom. Wanneer de werknemer structureel meer gaat thuiswerken of naar kantoor gaat, dan moet de vaste vergoeding wel worden aangepast.

Reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer blijft gewoon geldig voor woon-werkverkeer. Maar dan wel alleen voor de werkdagen dat de werknemer van en naar kantoor gaat. Dit gaat per hele dagen: je mag niet voor dezelfde dag de thuiswerkkostenvergoeding én reiskostenvergoeding betalen.

Vragen? Neem eens vrijblijvend contact met ons op.

Legal8