AllesArbeidsrecht

Ben ik gebonden aan een sociaal plan?

By 12 juni 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Bij een reorganisatie en/of een collectief ontslag komt het begrip ‘sociaal plan’ vaak om de hoek kijken. Wat is nu precies een sociaal plan en in hoeverre ben je aan een sociaal plan gebonden?

Wat is een sociaal plan?

Een sociaal plan is een door de werkgever opgestelde collectieve regeling waarin doorgaans staat omschreven hoe een reorganisatie precies gaat verlopen en welke voorzieningen daarbij getroffen gaan worden voor de werknemers die hun baan gaan kwijtraken. Het gaat hierbij vaak om een collectief ontslag. Het initiatief voor het opstellen van een sociaal plan komt van de werkgever. Vaak wordt een sociaal plan met de vakbonden afgesloten. Maar een sociaal plan kan ook in overleg met de ondernemingsraad vastgesteld worden. Ook kan een werkgever besluiten om zelf een sociaal plan op te stellen.

Ben ik aan een sociaal plan gebonden?

Dat ligt er aan. Als een sociaal plan eenzijdig door de werkgever is opgesteld dan heeft het sociaal plan juridisch gezien slechts de status van een aanbod. Juridische gebondenheid is er dan dus niet. Als een sociaal plan echter met instemming van een of meer vakbonden overeengekomen is, dan zal er vaak wel een ‘bindende werking’ vanuit gaan. Maar dit kan per situatie verschillend zijn.

Juridisch advies reorganisatie

Heeft u behoefte aan juridisch advies terzake een reorganisatie of met betrekking tot (collectief) ontslag? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

12-06-2013