ArbeidsrechtGeen categorie

Compensatie transitievergoeding vanaf vandaag aan te vragen

By 1 april 2020 No Comments

We zitten midden in de Coronacrisis en dus gaat het (juridische) nieuws zo goed als alleen maar over deze crisis en de (juridische) gevolgen daarvan. Je zou daarom bijna vergeten dat je vanaf vandaag de compensatie transitievergoeding bij het UWV kan aanvragen. Omdat dit voor sommige ondernemingen van (groot) belang is, wijden wij er opnieuw een blog aan.

Compensatie transitievergoeding langdurige ziekte

Werkgevers kunnen vanaf vandaag (1 april 2020, geen grap) bij het UWV een aanvraag indienen voor de compensatie transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige ziekte. Deze compensatieregeling geldt voor transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald. Lag het einde van de periode van twee jaar ziekte al vóór 1 juli 2015? Dan is geen compensatie mogelijk.

Je kunt de aanvraag doen door te klikken op de volgende URL/link:

https://www.uwv.nl/werkgevers/werkgever-en-ontslag/ik-wil-ontslag-aanvragen/detail/transitievergoeding/compensatieregeling-bij-ontslag-wegens-langdurige-arbeidsongeschiktheid

Voorwaarden compensatie transitievergoeding

Om als werkgever in aanmerking te komen voor deze compensatie van de betaalde transitievergoeding, geldt een aantal voorwaarden:

  • de werknemer is ontslagen met als reden langdurige ziekte;
  • de werknemer had recht op de wettelijke transitievergoeding;
  • je hebt als werkgever deze transitievergoeding betaald aan de werknemer.

Documenten (bewijs)

Het is zo dat je als werkgever de vorige voorwaarden moet kunnen aantonen. Je hebt dus bewijs nodig. Het gaat om de volgende documenten:

  • de ontslagvergunning van het UWV of de ontbindingsbeschikking van de rechter dan wel de beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd) als het een ontslag met wederzijds goedvinden heeft plaatsgevonden. Het is belangrijk dat uit deze overeenkomst blijkt dat de werknemer is ontslagen met als reden langdurige ziekte;
  • gegevens die zijn gebruikt om de hoogte van de transitievergoeding te berekenen. Bijvoorbeeld documenten die aantonen hoe hoog het bruto maandsalaris was en hoe lang het dienstverband heeft geduurd;
  • een bewijs dat de (hele) transitievergoeding is betaald, zoals een bankafschrift.

Als je de transitievergoeding hebt betaald voor vandaag, dan heb je tot 1 september 2020 de tijd om de aanvraag te doen. Desalniettemin is het verstandig de aanvraag er zo spoedig mogelijk uit te doen.

Heb je hier nog vragen over? Laat het ons dan vooral weten. En natuurlijk succes in deze lastige Coronatijden.

Legal8
01-04-2020