AllesArbeidsrecht

Concurrentiebeding onredelijk?

By 24 september 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_126322418

Zoals wij al eerder geblogd hebben, is een concurrentiebeding een bepaling in een arbeidsovereenkomst. Een concurrentiebeding bevat meestal beperkingen voor de werknemer om na het einde van het dienstverband werkzaam te zijn in concurrerende functies. Verder bevat een concurrentiebeding vaak beperkingen qua tijd (u mag vaak niet binnen 1 of 2 jaar concurrerende werkzaamheden verrichten) en qua plaats (u mag bijvoorbeeld gedurende een bepaalde periode niet hetzelfde werk doen binnen een bepaalde regio). Onlangs heeft het Gerechtshof te Amsterdam zich uitgelaten over een zaak waarin een werknemer vond dat hij door het concurrentiebeding onredelijk werd benadeeld.

Concurrentiebeding onredelijk?

De betrokken werkgever en werknemer waren in deze kwestie een concurrentiebeding overeengekomen voor 1 jaar voor het werkzaam of betrokken zijn bij concurrenten op het terrein van finance, sales en marketing. Toen de werknemer in dienst trad bij een concurrent om daar een afdeling Sales & Marketing op te zetten. Dat lijkt in strijd te zijn met het concurrentiebeding. Dat vond ook de werkgever. De werkgever stapte naar de rechter. De kantonrechter was het met de werkgever eens.

De werknemer is vervolgens in hoger beroep gegaan. Hij vond namelijk dat de werkgever ‘onvoldoende belang had bij instandhouding van het concurrentiebeding’. Het overeengekomen relatiebeding was wel voldoende volgens de werknemer.

Concurrentiebeding onredelijk

Het Hof oordeelt vervolgens dat de werkgever voldoende gerechtvaardigde belangen om de werknemer aan het concurrentiebeding te houden. Hier speelde mee dat de werknemer in kwestie aantrekkelijk was in de arbeidsmarkt. De werkgever kreeg dus gelijk. Overigens kan een concurrentiebeding wel onredelijk zijn, bijvoorbeeld indien de werknemer door het concurrentiebeding ernstig nadeel ondervindt bij het vinden van een nieuwe baan. Wanneer hiervan sprake kan zijn, is afhankelijk van alle omstandigheden.

De uitspraak van het Hof is via de volgende link te raadplegen: Rechtspraak.

Juridisch advies arbeidsrecht

Heeft u behoefte aan juridisch advies met betrekking tot het arbeidsrecht? Neem dan geheel vrijblijvend contact met een van onze bedrijfsjuristen op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8

088 – 88 3 8888

24-09-2014