AllesArbeidsrecht

Datalekken: één jaar verder

By 28 december 2016 februari 21st, 2020 No Comments

Advocaat

Op 25 augustus jl. hebben wij een blog geschreven over het onderwerp datalekken en hebben wij u geïnformeerd over het aanpassen van uw arbeidsovereenkomst. U kunt deze blog via de volgende link nalezen: datalekken.

Datalekken: één jaar verder

Met ingang van 1 januari 2016 is de Wet Meldplicht Datalekken in werking getreden. Vandaag heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (“AP”) bekend gemaakt dat dit jaar bijna 5.500 meldingen van datalekken zijn binnengekomen. De AP is bezig met vele onderzoeken naar aanleiding van dergelijke datalekmeldingen.

Er zijn veel datalekken waarbij bepaalde gegevens per ongeluk terecht komen bij iemand anders dan eigenlijk de bedoeling was. Denk aan een verkeerd bezorgde brief. Ook kan het voorkomen dat een werknemer een USB-stick kwijtraakt of wellicht zelfs een laptop. Dan kan er sprake zijn van een datalek en van een meldplicht!

Waarschuwingen en boetes

Inmiddels heeft AP diverse waarschuwingen uitgedeeld en kunnen ook (hoge) boetes gaan volgen. Wees hier als ondernemer dus alert op.

Pas uw arbeidsovereenkomsten aan

Wij adviseren alle werkgevers dit op een juridisch correcte manier in de arbeidsovereenkomsten te verwerken. Hier kan tevens een arbeidsrechtelijke consequentie aan verbonden worden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een addendum (bijlage) aan huidige en nieuwe arbeidsovereenkomsten. Wij kunnen dit addendum voor u opstellen. Graag vernemen wij van u.

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

www.legal8.nl

28-12-2016