AllesArbeidsrecht

De juridische spelregels van een sollicitatiegesprek

By 27 januari 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_97066739

Een sollicitatieprocedure is gebonden aan juridische (spel)regels. Deze regels staan onder meer in de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

Kort gezegd mag een werkgever tijdens een sollicitatie slechts vragen stellen over onderwerpen die relevant zijn voor beoordeling van de geschiktheid van de sollicitant. Uiteraard is de betreffende sollicitant vervolgens verplicht om deze vragen ook naar waarheid te beantwoorden.

Verboden vragen tijdens een sollicitatie

In de Algemene Wet Gelijke Behandeling worden als verboden vragen (voor de werkgever) onder meer benoemd vragen naar godsdienst, levensovertuiging en politieke gezindheid. Ook mag een werkgever in de regel niet vragen naar de gezondheidstoestand van een werknemer. Hierop bestaan evenwel uitzonderingen. Voor bepaalde functies kan het noodzakelijk zijn dat de werknemer aan bepaalde medische vereisten voldoet omdat hij of zij anders zichzelf en/of anderen in gevaar brengt. Voor een piloot is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat hij of zij goede ogen heeft.

Een werknemer moet zijn werkgever overigens informeren indien hij of zij niet alle taken uit de taakomschrijving kan uitvoeren door een medische beperking.

Juridische vragen

Heeft u juridische vragen over een sollicitatietraject of wilt u terzake meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

27-01-2014