AllesArbeidsrecht

De nieuwe beëindigings-vergoeding

By 27 december 2013 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_137355674

Op 29 november jl. is het wetsvoorstel Werk en Zekerheid bekend gemaakt. Het nieuwe ontslagrecht zal vermoedelijk per 1 juli 2015 worden ingevoerd. In dit wetsvoorstel is een nieuw vergoedingssysteem opgenomen met betrekking tot de beëindigingsvergoeding.

Transitievergoeding

Iedere werknemer die minimaal een dienstverband van twee jaar heeft, heeft recht op een transitievergoeding van zijn werkgever. Deze transitievergoeding heeft een tweeledig doel: aan de ene kant is deze vergoeding bedoeld als compensatie voor het ontslag en aan de andere kant om de ‘transitie’ (overgang) van de werknemer naar een andere baan te vergemakkelijken.

Hoogte transitievergoeding

De hoofdregel is dat een ontslagen werknemer per gewerkt dienstjaar 1/3 maandsalaris als vergoeding krijgt. Indien de werknemer 10 jaar of langer bij zijn of haar werkgever gewerkt heeft, dan krijgt hij of zij vanaf het 10e dienstjaar een vergoeding van een 1/2 maandsalaris per dienstjaar. Is de ontslagen werknemer 50 jaar of ouder en heeft hij of zij 10 jaar of langer bij zijn of haar werkgever gewerkt? Dan krijgt hij of zij vanaf het 10e dienstjaar een vergoeding van 1 maandsalaris per dienstjaar. Overigens geldt dit laatste vooralsnog niet indien de werkgever een MKB-bedrijf is met minder dan 25 werknemers.

De transitievergoeding is gemaximeerd op een bedrag van € 75.000,-. Indien de werknemer meer verdient dan € 75.000, dan is de transitievergoeding maximaal 1 jaarsalaris.

Heeft u vragen over deze nieuwe transitievergoeding of wilt u terzake meer informatie ontvangen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze bedrijfsjuristen.

27-12-2013