AllesArbeidsrecht

De nieuwe ketenregeling

By 20 mei 2014 februari 21st, 2020 No Comments

shutterstock_137355674

Met het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid (het ‘nieuwe’ arbeidsrecht) wordt onder meer beoogd om de bestaande ketenregeling te herzien. Dit zal vermoedelijk plaatsvinden per 1 juli 2015. Hieronder zullen wij de belangrijkste wijziging in de ‘nieuwe’ ketenregeling toelichten.

Ketenregeling?

De ketenregeling stelt regels voor het aantal arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd dat een werkgever met een werknemer kan overeenkomen. Op grond van de huidige wettelijke regeling ontstaat van rechtswege een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op het moment dat:

– méér dan drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd elkaar hebben opgevolgd, of;

– twee of meer arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd elkaar hebben opgevolgd, waarbij in totaal een termijn van 36 maanden wordt overschreden.

Nieuwe ketenregeling

In de nieuwe ketenregeling (per 1 juli 2015) kunnen nog steeds maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd worden aangegaan. Hierin zit dus geen verandering ten opzichte van de huidige situatie. Echter, de bovengenoemde termijn van 36 maanden gaat terug naar 24 maanden. Dit betekent dat er dus eerder sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Hier dienen werkgevers alert op te zijn!

Juridisch advies

Het wijzigingen van de ketenregeling is slechts één van de voorgestelde wijzigingen in ‘het nieuwe’ arbeidsrecht. Heeft u behoefte aan een juridische update? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

20-05-2014