AllesArbeidsrecht

De termijnen van de WWZ

By 23 november 2015 februari 21st, 2020 No Comments

WWZ

Wij hebben al veel artikelen gepubliceerd over de inhoud van de wet werk en zekerheid (WWZ), ofwel het “nieuwe arbeidsrecht”. Wat nog onderbelicht is gebleven – en zeker niet minder belangrijk is – zijn de procestermijnen. Indien u immers niet binnen de gegeven periode actie onderneemt, dan valt er eigenlijk niets meer te halen en maakt de inhoud ook niet meer uit.

In deze blog zullen wij de termijnen van de WWZ nader bespreken. Voor meer informatie over de WWZ, kunt u “WWZ” als zoekterm rechtsboven invullen.

De termijnen van de WWZ

Een termijn van 2 maanden geldt voor:

  • Opzeggingen in strijd met een opzegverbod (bijvoorbeeld ziekte);
  • Verzoek tot schadevergoeding wegens niet of niet volledig in acht nemen van de opzegtermijn;
  • Na een UWV procedure, dient een werknemer binnen 2 maanden een verzoek tot herstel van de arbeidsovereenkomst of een verzoek tot een billijke vergoeding te doen. Ook een werkgever heeft een termijn van 2 maanden nadat het UWV een ontslagverzoek heeft afgewezen om naar de kantonrechter te stappen;
  • Ontslag op staande voet. De werknemer dient dan binnen 2 maanden na het ontslag op staande voet een verzoekschrift in te dienen bij de rechter.

Het bovenstaande betekent dat een betrokkene binnen 2 maanden na de einddatum van de arbeidsovereenkomst in actie dient te komen.

Een termijn van 3 maanden geldt voor:

  • Alle procedures die te maken hebben met de transitievergoeding;
  • Hoger beroep na een uitspraak van de kantonrechter.

Het bovenstaande betekent dat een betrokkene binnen 3 maanden na de einddatum van de arbeidsovereenkomst in actie dient te komen.

Aanzegplicht

Een procedure omdat de aanzegboete niet is betaald, heeft ook een vervaltermijn: 2 maanden na de dag waartegen de aanzegging had moeten plaatsvinden.

UWV

Het UWV probeert binnen 4 weken uitspraak te doen. Na een voor de werkgever positieve beslissing heeft de werkgever 4 weken de tijd om de arbeidsovereenkomst op te zeggen.

Het is van groot belang om de termijnen te allen tijde na te leven!

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

23-11-2015

www.legal8.nl