AllesArbeidsrechtContractenrechtOndernemingsrecht

De VAR per 1 januari 2016

By 31 augustus 2015 februari 21st, 2020 No Comments

VAR-Verklaring

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft op maandag 22 september jl. een wetsvoorstel inzake de “nieuwe VAR” ingediend. Dit wetsvoorstel houdt kort gezegd in dat de bekende VAR-verklaring gaat verdwijnen. Daarvoor in de plaats zou de zogenoemde BGL: de ‘beschikking geen loonheffing’ komen. VAR staat overigens voor Verklaring arbeidsrelatie. Met een VAR-verklaring (hierna: VAR) wordt opdrachtgevers duidelijkheid gegeven of zij een zelfstandige inhuren en niet later alsnog loonheffing moeten betalen. Met een VAR wordt dergelijke zekerheid gegeven.

Echter, wegens veel kritiek is de BGL inmiddels alweer van de baan. Per 1 januari 2016 komt (als de Eerste Kamer ook akkoord is) een nieuwe wet inzake de VAR: de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (“Wdba”).

De VAR per 1 januari 2016: Wdba

De nieuwe wet Wdba heeft twee doelen: (1) het moet voor de Belastingdienst makkelijker worden om de wet te handhaven en (2) de balans in verantwoordelijkheden tussen opdrachtgever en opdrachtnemer moet worden hersteld. Deze nieuwe wet gaat een systeem van voorbeeldovereenkomsten hanteren waarbij partijen vooraf door de Belastingdienst beoordeelde opdrachtovereenkomsten gaan gebruiken.

Voorbeeldovereenkomsten

Deze voorbeeldovereenkomsten zullen op de website van de Belastingdienst gepubliceerd gaan worden (vermoedelijk medio oktober 2015). Het is trouwens niet verplicht om gebruik te maken van deze overeenkomsten, maar dit kan gezien de mogelijke aansprakelijkheid bij naheffingen wel gewenst zijn. Natuurlijk dient in de praktijk wel gewerkt te worden conform hetgeen op papier staat beschreven…

Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u terzake juridisch advies? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

 

Legal8 Advocaten & Bedrijfsjuristen

www.legal8.nl

088 – 88 3 8888

info@legal8.nl

31-08-2015