Distributieovereenkomst of agentuurovereenkomst?

Distributieovereenkomst of agentuurovereenkomst? De distributie- en agentuurovereenkomst worden wel eens door elkaar gehaald. Dat is niet zo gek want ze lijken op een aantal punten best veel op elkaar. Toch is het heel belangrijk om je bewust te zijn van de verschillen. Waarom is dit zo belangrijk? En wat zijn de verschillen? Lees vooral verder.

Zowel bij distributie als bij agentuur maakt een leverancier of producent gebruik van een tussenpersoon voor het promoten en verspreiden van zijn producten. Op het eerste gezicht lijkt het niet uit te maken hoe de relatie tussen de leverancier en de tussenpersoon wordt gekwalificeerd. Toch is de kwalificatie van wezenlijk belang. Naast enkele gelijkenissen zijn er namelijk ook hele belangrijke verschillen. En die verschillen kunnen in een concrete situatie heel vervelend uitpakken.

De distributieovereenkomst is niet in de wet geregeld, terwijl de agentuurovereenkomst dat wel is. Dat betekent bijvoorbeeld dat men bij een distributieovereenkomst vrijer is in het maken van afspraken.

Distributie en agentuur

Een distributeur is een zelfstandig ondernemer die optreedt uit eigen naam. De distributeur koopt zelf de producten of diensten in en loopt dus zelf financieel risico. De handelsagent is daarentegen slechts een bemiddelaar en treedt dus niet uit eigen naam op. Van belang is tevens dat een handelsagent bij het einde van de agentuurovereenkomst recht kan hebben op een wettelijke klantenvergoeding, ook wel de goodwillvergoeding genoemd. Dat kan om serieuze bedragen gaan (van maximaal één jaar aan vergoedingen).

Stel een goed contract op

Ons advies is om altijd een goed contract op te laten stellen ongeacht of het om een distributie- of agentuurovereenkomst gaat. Neem vooral contact met ons op.

Legal8