Eenmanszaak verkopen?

Eenmanszaak verkopen: het kopen of verkopen van een bedrijf is doorgaans een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Deskundige bijstand is hierbij absoluut geen overbodige luxe. Vaak bestaat een professioneel adviesteam uit meerdere professionals en meerdere disciplines zoals een accountant, financieel of fiscaal adviseur en een (ondernemings)advocaat. Wij kunnen u desgewenst adviseren tezamen met een accountant en een financieel expert.

De eenmanszaak is de meest eenvoudige ondernemingsvorm en is volledig verbonden aan de oprichter en de overdracht van een eenmanszaak is minder complex dan een hele grote overname. Het is geen rechtspersoon zoals een BV. Desondanks worden veel eenmanszaken overgedragen zoals een webshop of een andere kleine onderneming. Omdat een eenmanszaak geen rechtspersoon is, kun je niet zomaar de eenmanszaak verkopen. De eigenaar is namelijk de eenmanszaak. De eenmanszaak moet eigenlijk in stukjes opgeknipt worden en die worden uiteindelijk verkocht.

Wat wordt er verkocht: activa- passivatransactie

Om te beginnen kunnen zaken als voorraad, inventaris en handelsnamen overgenomen worden. In de praktijk worden vaak de voordelige facetten overgenomen en blijft de eenmanszaak – dus de ondernemer – achter met de schulden. Naast deze, vaak tastbare, goederen bestaan er uiteraard ook contracten en andere privacygevoelige zaken, zoals klantgegevens. Ook contracten kunnen worden verkocht (middels contractsoverneming). Dit noemen we ook wel een activa- passivatransactie. Wat er dus overgaat wordt concreet afgesproken met de koper. Het is verstandig een goede overeenkomst op te laten stellen.

Personeel

Let op: bij een zogenoemde overgang van onderneming in de zin van de wet gaan alle rechten en plichten van het personeel over op de overnemer. Werknemers houden dezelfde arbeidsvoorwaarden en ook het aantal dienstjaren gaat mee over. Als verkoper blijf je tot een jaar na de overdracht aansprakelijk voor het nakomen van de verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst. Een werknemer kan jou of de nieuwe eigenaar aanspreken op het nakomen van gemaakte afspraken.

Advies verkoop eenmanszaak?

Voor advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen (info@legal8.nl of 088-8838888).

Legal8